Zdá sa, že modely tri-fold sú budúcnosťou podoby telefónov.

Keď v roku 2019 predstavil Samsung prvý skladateľný telefón typu fold na trh, začal sa meniť trh so smartfónmi. Samsung je dnes bezpochyby špičkou v segmente skladateľných smartfónov na globálnom trhu, pričom úspech v tejto oblasti hlásia aj čínske značky ako sú HONOR, Xiaomi či Huawei. V priebehu rokov sa tieto modely zdokonalili a okrem modelov typu fold sa na trhu spopularizovali aj zariadenia typu flip. Tie sú menšie a jednoduchšie na prenášanie, po rozložení majú veľkosť štandardného smartfónu.

Jeden z čínskych výrobcov však už teraz dokončuje práce na ďalšom type skladateľných smartfónov. Ide o model typu tri-fold, ktorý sa bude skladať z troch častí. Podobať sa tak bude na štandardné modely typu fold, avšak budú mať o jednu skladateľnú časť viac. Takýto smartfón od Huawei sa nedávno objavil aj na novej snímke a vieme, že bude predstavený už čoskoro. Okrem Huawei však na takomto smartfóne pracuje aj Xiaomi.

Tri-fold z dielne Xiaomi

Čínska spoločnosť Xiaomi je jednou z najväčších značiek, ktoré sa dokázali presadiť aj na našom trhu. Skladateľné smartfóny sa však v ich prípade objavujú len v Číne a na rozdiel od štandardných smartfónov sa nepredstavujú ako na bežiacom páse. Xiaomi tak až tento rok predstavilo prvý model typu flip, ktorý sa bude predávať aj na globálnom trhu. Ide pritom o prvý globálne dostupný skladateľný model od Xiaomi, modely typu fold boli doteraz určené len pre Čínu.

Xiaomi Mix Fold 2Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi Mix Fold 2

Okrem týchto dvoch smartfónov však chce Xiaomi prispieť aj do segmentu telefónov typu tri-fold, podobne ako Huawei. Informuje o tom známy leaker s prezývkou Smart Pikachu na sociálnej sieti Weibo. Aktuálne nemáme k dispozícii žiadne informácie o výbave telefónu ani o tom, ako bude vyzerať. Predstavenie by však mohlo prebehnúť niekedy v priebehu budúceho roka, teda 2025. Ani táto informácia ale nie je potvrdená, nakoľko Xiaomi sa v segmente skladateľných smartfónov príliš neponáhľa.

Ak Xiaomi v blízkej dobe predstaví model typu tri-fold, môže sa stať konkurentom pre Huawei. Ten predstaví takýto smartfón už v septembri, pričom jeho konštrukcia bude skutočne tenká. Zároveň však získa aj vysokú cenu, na akú bezpochyby v Číne nie sú zvyknutí. Cena tohto telefónu by sa totiž v prepočte mohla vyšplhať až na 4000 amerických dolárov a pôjde o jeden z najdrahších smartfónov komerčne dostupných na trhu.

Zdroj: gizmochina.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.