Xiaomi má aktuálne pracovať na vlastnom čipsete pre smartfóny.

Keď sa povie slovo čipset v kombinácii so smartfónmi, ako výrobcovia nám ihneď napadnú spoločnosti Qualcomm a MediaTek. Jednou z menej známych spoločností je Unisoc, ktorá zvyčajne dodáva súčiastky do lacnejších a menej výkonných smartfónov. Všetky tri značky pritom dodávajú čipsety aj značke Xiaomi, ktorá aktuálne údajne pracuje na vlastnom čipsete.

Predstavenie tohto čipsetu by mohlo prebehnúť v prvej polovici budúceho roka. Malo by ísť o 4 nm čipset vytvorený v spolupráci s inými značkami, o výrobu by sa ale mala postarať spoločnosť TSMC. Tá je dlhoročne považovaná za jednu z najlepších v tomto segmente a nečudujeme sa teda, že si ju Xiaomi v tomto prípade zvolilo. Známy leaker Yogesh Brar pritom na sociálnej sieti X uvádza, že výkon by mal byť porovnateľný so Snapdragonom 8 Gen 1. V dnešnej dobe by tak smartfón s čipsetom od Xiaomi mohol byť zaradený medzi modely vyššej strednej triedy či ako zabijak vlajkových lodí.

Xiaomi 14Zdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14

5G modem do smartfónu dodá taiwanská spoločnosť Unisoc, modely s týmto čipsetom teda budú mať možnosť pripojenia sa do 5G siete. Viac informácií o pripravovanom čipsete žiaľ zatiaľ nemáme. Nepochybujeme však, že čínsky výrobca smartfónov a inej elektroniky na ňom v súčasnosti svedomito pracuje, aby sa mohol pripraviť na predstavenie v priebehu prvého polroka 2025.

V prípade Xiaomi však nejde o prvý pokus vytvoriť vlastný čipset v kooperácii s inými značkami. V roku 2017 bol totiž predstavený model Mi 5c, ktorý bol poháňaný čipsetom Surge S1. Xiaomi by tak mohlo v tomto rade pokračovať a predstaviť ďalší, teraz oveľa výkonnejší čipset. Netreba totiž zabúdať, že s označením Surge Xiaomi stále pokračuje, avšak nachádzajú sa pod ním iné čipy podporujúce nabíjanie či fotografickú výbavu.

Zdroj: gsmarena.com, X (@heyitsyogesh)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.