Čoraz viac výrobcov telefónov si plánuje vybudovať samostatnosť.

Svoje nezameniteľné miesto stále zastáva Apple a aj Samsung sa tento rok chystá predstaviť poriadne výkonný čipset z vlastnej produkcie. Dokonca vieme, že Google pripravuje vlastnú čipovú sadu pre vlajkové lode Pixel 6 a Pixel 6 Pro.

Čoskoro môžu tieto tri spoločnosti čeliť tvrdej konkurencii od ďalšieho výrobcu inteligentných telefónov. Portál PhoneArena informuje, že novým hráčom by sa malo stať Xiaomi. Spoločnosť už začala rokovania o licenciách a už teraz prijíma tím ľudí, ktorý by viedol budúci vývoj vlastných čipových sád.

Osoba oboznámená s touto záležitosťou hovorí, že konečným cieľom spoločnosti Xiaomi je výroba čipsetov pre smartfóny. Očakáva sa, že Xiaomi začne s výrobou čipových sád pre príslušenstvo, pravdepodobne preto, že čipové sady pre smartfóny sú zložitejšie.

Vieme, že tento pokus nebude prvým, čo sa Xiaomi snaží o výrobu vlastného čipsetu. Tento rok v marci spoločnosť predstavila vlastný proces obrazového signálu (ISP) Surge C1 pre skladateľný smartfón Mi Mix Fold a v roku 2017 predstavila čipovú sadu Surge S1, ktorá poháňala lacný model Xiaomi Mi 5c.

Bude veľmi napínavé sledovať, ako sa bude spoločnosti Xiaomi vo vývoji vlastnej čipovej sady dariť. Jedno je pritom isté. Pokiaľ Xiaomi skutočne uvedie vlastný čipset pre smartfóny, po vydaní bude čeliť väčšej konkurencii ako kedykoľvek predtým.

Okrem pripravovaných čipov spoločností Apple, Samsung a Google bude Xiaomi čeliť konkurencii súčasného dodávateľa Qualcomm a pravdepodobne aj spoločnosti Oppo, ktorá údajne vyvíja vlastnú čipovú sadu aj pre sesterské značky  OnePlus a Realme.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Čo je to polovodič a ako sa vyrába?

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.