Stane sa tak počas IFA 2024 v Berlíne.

Spoločnosť Qualcomm preslávili čipové sady Snapdragon, ktoré pokrývajú veľkú časť trhu s mobilnými zariadenia. Či už ide o vlajkové modely, modely strednej triedy alebo cenovo dostupné čipsety, Qualcomm pokrýva aj ďalšie oblasti, ktoré zahŕňajú aj osobné počítače. Hoci v názve týchto čipsetov sa stále nachádza známe označenie Snapdragon, tak ich pomenovanie dopĺňa písmeno X. Verzie X Plus a X Elite sú navrhnuté pre vysokovýkonné notebooky a zariadenia, ktoré vyžadujú pokročilé výpočtové schopnosti, ale zároveň dbajú na prenosnosť. 

Čipy Snapdragon X je možné vo použiť v notebookoch a prenosných zariadeniach. Verzia Snapdragon X Elite je však zameraná na vyšší výkon s 12 jadrami, zatiaľ čo Snapdragon X Plus v základnej konfigurácii ponúka 10 jadier. Tieto čipy sú v každom prípade ideálne pre zariadenia, ktoré potrebujú využívať vysoký výkon pri multitaskingu a náročných aplikáciách, AI a strojovom učení, produktivite a kancelárskych aplikáciách, multimediálnych zariadeniach a kreatívnych aplikáciách. 

Qualcomm predstaví odľahčený Snapdragon X PlusZdroj: EvanBlass
Qualcomm predstaví odľahčený Snapdragon X Plus

S blížiacim sa veľtrhom IFA v Berlíne boli zverejnené informácie o novej upravenej verzii čipovej sady X Plus s 8-jadrovým procesorom. Nová správa pochádza od známeho leakera Evana Blassa. Zdroj krátko pred veľtrhom prezradil niektoré kľúčové špecifikácie o odľahčenej 8-jadrovej verzii čipovej sady Snapdragon X Plus. Táto mierne upravená verzia štandardného čipu, obsahujúca 8-jadrový procesor Oryon, bude dostupná v notebookoch CoPilot+ s cenou začínajúcou na 800 dolároch.

Podľa predchádzajúcich správ bude nový čip schopný dosiahnuť jednojadrový boost na 3,4 GHz a viacjadrový boost na 3,2 GHz. Okrem zníženého počtu jadier a taktovacích frekvencií bude nový čip X Plus obsahovať aj zredukovaný grafický procesor Adreno s výkonom 1,7 TFLOPS (v porovnaní s 3,8 TFLOPS na pôvodnom X Plus), LPDDR5X RAM s celkovou cache 30 MB (v porovnaní s 42 MB na pôvodnom X Plus) a podporu pre tri externé monitory s UHD rozlíšením a 60 Hz (v porovnaní so 4K / 120 Hz na pôvodnom X Plus).

Čipová sada si však zachová NPU Qualcomm Hexagon s výkonom 45 TOPS, ako aj Always-Sensing ISP, Wi-Fi 7 a podporu 5G.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.