Naznačuje to najnovší rozbor kódu aplikácie.

Systém pre automobily od spoločnosti Google sa rokmi vypracoval na modernú alternatívu k zabudovaným multimediálnym systémom vozidiel. Android Auto ponúka skvelú možnosť ako vylepšiť infotainment nielen moderných, ale aj starších vozidiel a rozšíriť ho o nové funkcie. Zároveň ide o skvelý spôsob, ako zabezpečiť bezproblémový prechod medzi smartfónom a systémom vozidla bez výraznej straty používateľského komfortu. Vďaka čoraz prepracovanejšiemu prostrediu a pribúdajúcim funkciám ponúka niektoré možnosti, ktoré sa vo väčšine prípadov štandardne vo vozidlách ani nenachádzajú. 

Google v snahe zlepšovať Android Auto pripravuje pre tento systém podporu Gemini Live a ovládanie lokálnych médií spolu s rádiom, o ktorom sme informovali ešte v polovici júla. Portál 9to5google však informuje, že Google na podpore ovládania rádia priamo v systéme Android Auto aj naďalej intenzívne pracuje. Nedávno vydaná beta verzia 12.7 odhalila podporu pre pridávanie a odstraňovanie obľúbených staníc prostredníctvom aplikácie Android Auto, zatiaľ čo aktuálna beta verzia 12.8 pridáva informácie aj o prehrávaní lokálnych médií.

Analýzy kódov nových aktualizácií dokonca odhalili ikony pre prehrávanie rádia a lokálnych médií. Dôležité pritom je, že žiadna z týchto možností ešte nebola sprístupnená používateľom. Nový reťazec v aplikácii Android Auto priamo odkazuje aj na Gemini Live. To znamená, že priamo vo svojom automobile by mali byť používatelia schopní už čoskoro začať konverzáciu s AI, ale ani táto funkcia nie je zatiaľ sprístupnená používateľom. 

Pomerne zaujímavo však vyznieva označenie tejto funkcie v spojitosti s komunikačnými možnosťami Gemini Live. Funkcia s interným označením Kitt už v minulosti bola spájaná s Gemini Live práve v automobiloch. Funkcia Gemini Live bola pritom uvedená spolu so sériou Pixel 9 v anglickom jazyku pre používateľov Gemini Advanced.

Nové ikony v Android AutoZdroj: 9to5google
Nové ikony pre rádio a médiá v Android Auto

Hoci na jednej strane nie je jasné, kedy sa vyššie spomenuté funkcie objavia v tzv. ostrej prevádzke, tak na strane druhej oceňujeme, že Google sa snaží Asistenta nahradiť/doplniť o Gemini. Ostáva iba dúfať, že implementácia tejto funkcie do Android Auto sa zaobíde bez problémov, ktoré sprevádzajú Google Asistenta. Na záver je potrebné podotknúť, že doteraz nie je jasné, či Gemini Live v Android Auto úplne nahradí Google Asistenta, alebo tieto funkcie budú kooperovať.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.