Spoločnosť Sony predstavila najnovší APS-C fotoaparát z radu ZV a naozaj prináša veľmi zaujímavé funkcie. Je celkom možné, že pôjde o najpredávanejšiu bezzrkadlovku do konca tohto roka.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-10 II pri realizácii vlogov

Sony ZV-E10 II je druhá generácia bezzrkadlovky ZV-E10, ktorú používame v našej redakcii. Pôvodný model ZV-E10 bol výrazne lacnejší, ale nemal také zauiímavé funkcie ako je to pri jeho druhej generácii. ZV-10 Mark II je ideálny nástroj na realizáciu vlogov. Má kreatívne funkcie, mód na prezentáciu produktov, funkciu rozostrenia pozadia a je tu výklopná obrazovka s variabilným uhlom naklopenia. ZV-10 Mark II prináša oveľa jednoduchšie používanie.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Jasný displej a ovládacie tlačidlá na Sony ZV-10 II

Základom je vylepšený inovovaný snímač Exmor R CMOS s rozlíšením 26 Mpx a tiež je tu najnovší procesor na spracovanie obrazu BIONZ XR . Novinka prináša vylepšené ostrenie a možnosti záznamu videa: Cinematic Vlog Setting, nové používateľské rozhranie vertikálneho formátu, na ktoré si treba ale skutočne zvyknúť. Veľkou výhodou je vylepšená veľkokapacitná batéria Sony Z pre lepšiu výdrž a vylepšená konektivita pre jednoduché živé vysielanie a prenos dát. Fotoaparát je kompaktný a ľahký a s hmotnosťou približne 377 gramov vám ľahko sadne do ruky.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Lepší úchop a batéria s vyššou kapacitou prídu vhod

Sony navyše predstavilo aj kompaktný APS-C power zoom objektív E 3.5-5.6/PZ 16-50 OSS II, ktorý je k dispozícii samostatne alebo ako súčasť setu s fotoaparátom ZV-E10 II za zvýhodnenú cenu. Vylepšený setový objektív je ľahký a v porovnaní s prvou generáciou ponúka lepší výkon ostrenia a videa.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-10 II a setový objektív E 3.5-5.6/PZ 16-50 OSS II

Krásne fotky a videá s vlastným podpisom

ZV-E10 II je vybavený funkciami určenými na vytváranie vášho obsahu pomocou fotoaparátu: Creative Looks a Cinematic Vlog Setting. Pri nakrúcaní videí a zhotovovaní snímok môžete hneď upraviť svoje snímky výberom z desiatich možností Creative Look: Štandardný (ST), Portrét (PT), Neutrálny (NT), Živý (VV), Živý 2 (VV2), Film (FL), Instant (IN), Jemný Highkey (SH), Čiernobiely (BW) a Sépiový (SE).

Každý z týchto vzhľadov je ďalej ešte prispôsobiteľný a možno ho upravovať pomocou 8 rôznych parametrov. Po prispôsobení môžete uložiť šesť vlastných štýlov priamo do fotoaparátu a jednoducho a opakovane ich potom používať.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na Sony ZV-10 II

ZV-E10 II umožňuje vytvárať videoobsah jediným dotykom pomocou nastavenia Cinematic Vlog. Táto funkcia automaticky upraví pomer strán, snímkovú frekvenciu a rýchlosť prechodu AF na vhodné nastavenie určené na zhotovovanie záberov ako z filmu. Potom môžete svoje zábery ďalej vylepšiť výberom z piatich vzhľadov, ako je S-Cinetone, ktorý zvýrazňuje pleťové tóny, a použitím jednej zo štyroch Nálad. Tie zdôrazňujú špecifické farby.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-10 II s protiveternou clonou

Hlavné funkcie fotoaparátu

  • 759-bodové ostrenie s fázovou detekciou v ohniskovej rovine s funkciou ostrenia na oči Real-time Eye AF pre ľudí/zvieratá/vtáky a Real-time Tracking
  • Snímač Exmor R CMOS so zadným podsvietením predstavuje vhodnú kombináciu vysokej citlivosti a nízkej úrovne šumu s rozsahom ISO 100 až 32000
  • Fotoaparát s výmennými objektívmi APS-C je kompatibilný s viac ako 70 objektívmi Sony typu E-mount
  • Vysokorýchlostné čítanie. Oversampling z rozlíšenia 5,6K komprimuje obrovské množstvo informácií do záberov v rozlíšení 4K pri rýchlosti až 60p
  • Režim elektronickej stabilizácie obrazu Active Mode využíva presný gyroskop a pokročilý algoritmus na presné meranie a kompenzáciu chvenia fotoaparátu. Poskytuje tak vysoko účinnú elektronickú stabilizáciu. Samotný fotoaparát nemá optickú stabilizáciu, výhodou je, ak máte objektív s optickou stabilizáciou.
  • Veľkokapacitná batéria Z (NP-FZ100) umožňuje nepretržité nahrávanie videí až 195 minút na jedno nabitie

Efektívna tvorba obsahu

Vertikálne používateľské rozhranie sa automaticky otáča z horizontálnej do vertikálnej orientácie podľa toho ako držíte fotoaparát a zjednodušuje tak tvorbu vertikálneho obsahu. Ako sme spomenuli, na nové rozhranie si treba zvyknúť. Používateľské prostredie sa dá dokonale ovládať len dotykom prsta.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-10 II s APS-C snímačom

Vďaka snímaniu rýchlosťou 60p vo formáte 4K a až 120p v kvalite XAVC-S Full HD môžete nahrávať rýchle sekvencie pomocou režimu S&Q s 5-násobným spomaleným pohybom. Nastavenie Product Showcase umožňuje pohodlné nakrúcanie videí s recenziami produktov s plynulými prechodmi zaostrenia z vašej tváre na predstavovaný predmet. Funkciu rozostrenia pozadia na úpravu hĺbky ostrosti a vytvorenia bokehu pozadia zapnete jediným dotykom. Automatická expozícia s prioritou tváre okamžite rozpozná tváre a upraví expozíciu tak, aby optimalizovala jas na tvár. Efekt Soft Skin vyhladzuje vzhľad a redukuje nedostatky pokožky snímanej osoby.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie Sony ZV-10 II a pôvodnej verzie Sony ZV-10

Pripojenie je pomocou portu USB 3.2 Type-C a umožňuje vysokorýchlostný káblový prenos do smartfónu alebo počítača prostredníctvom aplikácie Creators App na jednoduchú postprodukciu a zdieľanie na sociálnych sieťach. Časozberné sekvencie timelapse je možné vytvárať priamo vo fotoaparáte a interval expozície sa dá nastaviť od 1 sekundy do 60 sekúnd.

Porovnanie Sony ZV-10 II a pôvodnej verzie Sony ZV-10Zdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie Sony ZV-10 II a pôvodnej verzie Sony ZV-10

Pre kvalitné snímanie zvuku je tu vstavaný mikrofón s tromi kapsulami a voliteľnou smerovosťou. Smerovosť si môžete vybrať auto alebo predný, zadný alebo všetky smery, v závislosti od prostredia a scenára nahrávania. S fotoaparátom sa dodáva aj ochrana proti vplyvu vetra, veterná clona. Viacúčelová pätica Multi-Interface (MI Shoe) umožňuje v prípade potreby jednoduché pripojenie externého mikrofónu. Novinkou je aj spoľahlivý livestream vďaka podpore pripojenia Wi-Fi 5 GHz.

Porovnanie Sony ZV-10 II a pôvodnej verzie Sony ZV-10Zdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie Sony ZV-10 II a pôvodnej verzie Sony ZV-10

Objektív E 3.5-5.6/PZ 16-50 OSS II

Tento objektív s bajonetom E-mount je kompaktný, ohnisková vzdialenosť ekvivalentná 35 mm pre full-frame je od 24 po 75 mm. S minimálnou ostriacou vzdialenosťou 0,25 m a maximálnym zväčšením 0,215× ponúka objektív E 3.5-5.6/PZ 16-50 OSS II dobrý výkon aj na detailné zábery.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-10 II

Po vypnutí napájania fotoaparátu sa objektív E 3.5-5.6/PZ 16-50 OSS II zasunie na celkový rozmer približne 31,3 mm. Vďaka svojim kompaktným rozmerom a nízkej hmotnosti približne 107 gramov ide o dobre prenosný objektív.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-10 II

Objektív je vhodný aj na nakrúcanie videa a automatické ostrenie pri zoomovaní. Vstavaná optická stabilizácia spolupracuje s elektronickou stabilizáciou v tele, vrátane aktívneho režimu a minimalizuje tak rozmazanie pri nakrúcaní videa. E 3.5-5.6/PZ 16-50 OSS II podporuje kompenzáciu efektu „dýchania“ v tele, ktorá minimalizuje posuny zorného uhla pri zaostrovaní a zabezpečuje stabilné zábery.

Vyhodnotenie

Tento fotoaparát aj s objektívom máme k dispozícii aktuálne v redakcii a máme za sebou prvé testy. Naozaj poskytuje veľmi dobré fotografie a takisto je k dispozícii aj kvalitné video s veľmi dobrou stabilizáciou. Kvalita videa je na úrovni toho, čo dostávame z vyšších modelov Sony Alpha 7. Zväčšenie batérie prinieslo aj možnosť lepšieho uchopenia fotoaparátu a teraz je jednoduché držať ho v jednej ruke pri realizácii vlogov.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-10 II

Veľmi dobré je, že Sony do Mark II integrovalo prepínač medzi režimom Foto/Video/S&Q, lebo teraz je jasne vidno, čo je naozaj nastavené. V pôvodnom modeli bolo na to k dispozícii len tlačidlo a bolo treba prepínať, aby ste zistili, čo je práve nastavené.

Ak by sme si mali vybrať ešte jedno zlepšenie, bolo by to jasnejšie zobrazovanie úrovne nahrávaného hlasu. V tomto padaní je to dosť miniatúrne na to, aby sa dala posúdiť úroveň nahrávaného hlasu aj bez použitia slúchadiel. Sony vylepšilo aj to, že displej sa teraz dá otáčať aj vtedy, keď je káblovo pripojený externý mikrofón.

Sony ZV-10 IIZdroj: TOUCHIT.sk
Sony ZV-10 II

V celkovom podaní je to obrovské medzigeneračné zlepšenie hlavne z hľadiska kvality obrazu a tiež doby výdrže na batériu. A to sú kľúčové parametre pri výbere fotoaparátu pre niekoho, kto to myslí s fotkami a videom profesionálne. Sony si takto samo robí konkurenciu pre oveľa drahšie kamery, ktoré sú samozrejme vo formáte Full-Frame, ale to dnes nie je až také podstatné. Aj keď je cena ZV-10 II takmer dvojnásobná v porovnaní s pôvodnou verziou, stále je to fotoaparát, ktorý sa vám oplatí, ak chcete mať vynikajúcu kvalitu obrazu aj zvuku.

Ceny: Telo fotoaparátu ZV-E10 II: 1109 eur. Objektív E 3.5-5.6/PZ 16-50 OSS II: 329 eur. Súprava tela a objektívu: 1209 eur

Zapožičal: Sony

Zdroje: vlastné, Sony

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.