Ukončenie podpory sa týka jedného Samsung smartfónu a dvoch tabletov.

Juhokórejský výrobca smartfónov a tiež iných inteligentných produktov má za sebou niekoľko úspešných mesiacov. Veľký úspech pritom obdržal aj po nedávnom predstavení dvojice skladateľných smartfónov v podobe Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6. Segment skladateľných zariadení je pritom pre Samsung úspešným odvetvím, do ktorého pravidelne prispieva. A práve jeden zo starších skladateľných smartfónov práve teraz prichádza o podporu.

Okrem neho však Samsung necháva bez podpory aj dva tablety zo série Galaxy Tab S. Všetky tri zariadenia pritom boli predstavené ešte v roku 2020, konkrétne v auguste. Získali teda podporu štyroch rokov aktualizácií, čo je slušný čas. Dnešné zariadenia síce majú prísľub dlhšej softvérovej podpory, avšak v roku 2020 boli štyri roky aktualizácií nadštandardom aj medzi inými značkami.

Samsung Galaxy Tab S7+
Samsung Galaxy Tab S7+

Telefón, ktorý prichádza o softvérovú podporu zo strany výrobcu, je skladateľný Samsung Galaxy Z Flip 5G. Ide teda o druhý model spoločnosti s konštrukciou typu flip, ktorý už dnes využíva málokto. Oproti dnešným generáciám skladačiek totiž využíva staršie technológie a aj konštrukcia zariadenia vyzerá výrazne menej prepracovano. Samsung však od roku 2020 dokázal svoje skladateľné modely zdokonaliť natoľko, že sa táto generácia od dnešného modelu Galaxy Z Flip6 líši výrazne.

Po boku tohto modelu so skladateľným displejom sa objavili na zozname nepodporovaných zariadení aj tablety Galaxy Tab S7 a Galaxy Tab S7+. Všetky tri zariadenia pritom prišli na trh s Androidom 10 a nadstavbou One UI 2.1. Celkovo však získali až Android 13 a finálnou verziou nadstavby pre nich bola One UI 5.1, resp. One UI 5.1.1. Teraz ale už nezískajú ani bezpečnostné záplaty, používať sa napriek tomu budú dať.

O aktualizácie zatiaľ neprichádza tretí model série Galaxy Tab S7, ktorým je Galaxy Tab S7 FE. Ten bude získavať aktualizácie najmenej do marca 2025, následne sa presunie k zvyšným modelom série na zoznam nepodporovaných zariadení.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.