Ponúka maximálnu presnosť a efektivitu.

Bluetooth je jednou z najpoužívanejších technológií, ktorá umožňuje bezdrôtovú komunikáciu medzi zariadeniami. Najnovšia verzia, Bluetooth 6.0, prináša niekoľko vylepšení, ktoré zlepšujú pripojenie, presnosť a bezpečnosť. Táto verzia je založená na energeticky úspornej technológii Bluetooth Low Energy (LE) a prináša nové funkcie pre moderné inteligentné zariadenia a prostredia s viacerými pripojenými zariadeniami. Medzi hlavné novinky Bluetooth 6.0 patria Bluetooth Channel Sounding, Decision-Based Advertising Filtering (DBAF), ISOAL Enhancement a Frame Space Update.

Technológie Bluetooth 6.0

Pravdepodobne najzaujímavejšou je technológia Channel Sounding, ktorá sprístupní možnosti veľmi presného merania vzdialenosti medzi zariadeniami, a to doslova na pár centimetrov. Toto riešenie je ideálne napríklad pre bezkľúčové vstupné systémy, ale Bluetooth 6.0 si nájde svoje uplatnenie vo veľa nových oblastiach, kde bude kladený dôraz na presnosť a spoľahlivosť. K dosiahnutiu tohto cieľa  pomôžu techniky ako Phase-Based Ranging (PBR) a Round-Trip Timing (RTT), ktoré sú oveľa presnejšie ako tradičné metódy založené na sile signálu.

Technológia Decision-Based Advertising Filtering (DBAF) prináša vylepšenia do ďalšej dôležitej oblasti. Zabezpečí efektívnejšie skenovanie tým, že zariadenia môžu rozhodovať na základe obsahu počiatočného paketu pred skenovaním sekundárnych kanálov. Táto metóda vedie k rýchlejšiemu a efektívnejšiemu skenovaniu, čo je užitočné v prostredí s viacerými zariadeniam, ako napríklad nákupné centrá, kancelárie, letiská a iné oblasti s veľkým počtom ľudí.

BluetoothZdroj: 200 Degrees / Pixabay
Bluetooth

Bluetooth 6.0 vďaka ISOAL Enhancement rieši aj problémy s latenciou a spoľahlivosťou v isochronnej komunikácii, pri ktorej sú dáta prenášané v pravidelných a predvídateľných intervaloch. Tento spôsob komunikácie je v prípade Bluetooth obzvlášť dôležitý pri audio prenosoch, kde je kladený veľký dôraz na vysokú spoľahlivosť prenosu dát bez akýchkoľvek výpadkov.

ISOAL v Bluetooth 6.0 umožňuje prenášať väčšie dátové rámce v menších paketoch na linkovej vrstve, čím sa znižuje latencia a zlepšuje spoľahlivosť prenosu. To znamená, že bezdrôtové slúchadlá a reproduktory budú mať plynulejší a spoľahlivejší prenos zvuku.

Na záver je tu aj technológia Frame Space Update, ktorá prináša flexibilitu v načasovaní prenosu paketov, čo umožňuje lepšiu optimalizáciu komunikačných udalostí a zlepšuje celkovú efektivitu komunikácie.

Záver

Ak všetky spomenuté novinky zhrnieme, tak Bluetooth vo svojej najnovšej verzii prináša presnejšie meranie vzdialenosti, efektívnejšie skenovanie a zníženie latencie pri prenose audio dát. Tieto vylepšenia robia z Bluetooth 6.0 spoľahlivejšiu a efektívnejšiu technológiu, pripravenú reagovať na budúce výzvy v oblasti inteligentných zariadení a bezdrôtovej komunikácie.

Zdroj: NotebookCheck

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.