Aplikácie WhatsApp a Messenger na posielanie správ budú odomknuté tretím stranám.

Meta ohlásila zmenu v týchto dvoch aplikáciách, ktoré umožnia prijímať správy aj z iných chatovacích aplikácií. Nie je prekvapením, že novinka bude zavedená najprv v Európe, pretože ide o požiadavky zo strany Európskej únie na otvorenosť medzi aplikáciami. Únia chce reagovať na to, aby mali používatelia slobodný prístup k svojim dátam a nezostávali uzamknuté na jednej platforme. Zmena je v súlade so zákonom o digitálnych trhoch.

V praxi by to malo znamenať, že si budete môcť v rámci Messengera prečítať aplikácie z WhatsAppu alebo napríklad zo Signalu. Otázkou bude zaistenie bezpečnosti a vzájomnej interoperability medzi posielanými správami.

Kým niektoré aplikácie nemajú koncové šifrovanie, prípadne používajú vlastný systém zabezpečenia, Signal ide inou cestou. Komunikácia cez túto aplikáciu je výrazne bezpečnejšia ako cez Messenger, a to bude predstavovať výzvu v podobe prepojenia rôznych typov, aplikácií a protokolov. Ako sme uviedli v minulosti, je predpoklad samostatných priečinkov alebo účtov v rámci jednej aplikácie, kam budete dostávať správy z konkurenčných appiek.

Ak hovoríme o aplikáciách firmy Meta, budete môcť najprv prijímať bežné správy. Podporované by mali byť reakcie, odpovede či potvrdenia o prečítaní. Na budúci rok by sa mala funkcionalita rozšíriť o podporu skupinového chatu. Najneskôr v roku 2027 budú takto dostupné aj zvukové a video hovory.

Novinka by mohla potešiť používateľov, ktorí majú viacero aplikácií a používajú ich samostatne. Integrácia neprebehne takpovediac cez noc a bude otázkou, či chcú používatelia využiť jednu aplikáciu na viacero komunikačných protokolov. Zo začiatku totiž budú ochudobnení o niektoré funkcie, ako je uvedené vyššie a budú si na ich implementáciu musieť počkať minimálne niekoľko mesiacov.

whatsapp-ucuncu-taraf-mesajlasma-destegiZdroj: GizChina

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.