KYC predstavuje riziko pre súkromie.

Kupovať kryptomeny s overením znamená, že pri úniku dát z burzy alebo inej inštitúcie, budú hackeri presne vedieť, kde vás hľadať. Štáty komunikujú overovanie KYC ako dôležitú súčasť bezpečnosti proti praniu špinavých peňazí a okrem toho argumentujú, že tento krok je vo výsledku dobrý aj pre vás. Vo všeobecnosti pre vás dobrý nie je a jediný scenár, kde si ho vieme predstaviť, je pri strate prístupov na burzu.

Prečo je overovanie rizikové?

V minulosti bolo zaznamenaných množstvo útokov na osoby, ktoré vlastnili väčší objem kryptomien, najčastejšie Bitcoinov. Na Wikipédii je verejná informácia, kde sú tieto útoky a únosy fyzických osôb zaznamenané. Môžete argumentovať, že toľko Bitcoinov nemáte a reálne nie ste zaujímavý. Na únos možno nie, ale na to aby sa hackeri snažili dostať do vašej peňaženky alebo účtu na burze, už zaujímavý byť môžete.

Súčasťou procesu overenia je posielanie identifikačných dokladov na burzu vo forme fotografií. Odfotíte prednú aj stranu konkrétneho dokladu. V našom prípade predstavuje hacknutie burzy riziko v tom, že na občianskom preukaze máte aj adresu trvalého bydliska. V minulosti sme boli svedkami útokov na NCZI na Slovensku, kde unikli dáta o očkovaných osobách. Aj preto sa niektorí používatelia registrujú cez iné doklady, napríklad na firemné účty, aby sa nestali ľahkým terčom únosov.

Kde kúpiť bez KYC

Nielen Bitcoiny, ale aj iné kryptomeny sa dajú kúpiť bez tohto overovania. Ide o legálny proces, ktorý je v súlade s platnými zákonmi na Slovensku. Využiť na to môžete nielen burzy, ktoré to ešte umožňujú, ale aj špecializované automaty na Slovensku. Sú vo viacerých mestách a využiť môžete aj služby Kvakomat alebo Bitcoinmat.

Burzy, ako oficiálne inštitúcie, musia dodržiavať platnú legislatívu v štátoch, v ktorých poskytujú služby. Overením KYC musíte najčastejšie prejsť vtedy, keď si chcete poslať peniaze prostredníctvom banky na účet v burze.

Burza MEXC zatiaľ nevynucuje použitie KYC. Limitom však môže byť, že bez takéhoto overenia sa nedajú poslať finančné prostriedky z banky na burzu. Budete musieť použiť napríklad stablecoin alebo inú kryptomenu z vlastnej peňaženky, ktorú si na burzu pošlete. Akonáhle budete chcieť prejsť do systému fiat, bude potrebné overenie.

Predpokladáme, že aj táto možnosť čoskoro skončí a overením bude musieť prejsť každý účet, ktorý budete chcieť používať nezávisle od toho, či si posielate na burzu FIAT alebo kryptomeny.

mexc kyc verificationZdroj: MECX

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.