Niektoré zdroje naznačujú, že príchod Huawei Mate XT na globálny trh nie je vylúčený.

Prvý skladateľný smartfón typu tri-fold značky Huawei bol predstavený len pred niekoľkými dňami. Čínske predstavenie tak prebehlo 10. septembra, pričom nasledovalo len pár hodín po tom, čo Apple predstavil modely zo série iPhone 16. Už pri predstavení bolo jasné, že model Mate XT Ultimate nebude dostupný mimo čínsky trh, nakoľko predstavenie prebehlo len pre túto jednu krajinu. Teraz sa však začína povrávať o tom, že by sa neskôr mohol ukázať aj na globálnom trhu.

Dôvodom je zverejnenie minútového propagačného videa na kanáli YouTube, ktoré zverejnil výrobca oficiálne. Ide pritom o globálny účet YouTube a toto video by mohlo znamenať, že výrobca má plány s modelom tri-fold aj na globálnom trhu. Nič zatiaľ nie je potvrdené, ide len o špekulácie. Video propagačného charakteru pritom zobrazuje len samotný smartfón s detailami, nespomína žiadne informácie o globálnom predstavení.

Otázkou však zostáva, prečo by Huawei zdieľal propagačné video k Mate XT na globálnom účte YouTube, keď neplánuje distribuovať telefón aj na globálny trh. Jedným z dôvodov môže byť napríklad to, že ide o veľký technologický úspech spoločnosti. Chce sa ním teda pochváliť aj na globálnom trhu a upovedomiť o tom nielen konkurenciu, ale aj zákazníkov na globálnom trhu. Druhým dôvodom ale môžu byť plány predstavenia takéhoto telefónu aj v Európe.

Tento dôvod nám však príde menej pravdepodobný a ak sa telefón typu tri-fold od Huawei dostane aj na globálny trh, pravdepodobne nepôjde o jeho prvú generáciu. Aj v Číne totiž majú obmedzené skladové zásoby telefónu. Je teda nepravdepodobné, že by Huawei rozširoval predaj Mate XT aj do Európy. Nádej tu však stále je a keďže ide o prémiový a zároveň inovatívny model, určite by sme ho radi na našom trhu videli.

Či teda bude Huawei Mate XT na globálnom trhu zatiaľ nevieme potvrdiť ani vyvrátiť. Prikláňame sa skôr k možnosti, že u nás nebude a ak výrobca prinesie na globálny trh model typu tri-fold, bude to až v prípade budúcich generácií. Zatiaľ si tak musíme vystačiť so sériou smartfónov Pura 70, ktorá aj v našich recenziách odhalila, že ide o majstra medzi fotomobilmi.

Zdroj: gsmarena.com, xiaomiui.net, YouTube

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.