Apple ich už nevyrába a stiahne ich z mnohých obchodov.

Apple každý rok predstaví novú generáciu svojich smartfónov iPhone, smart hodiniek Apple Watch a ďalších zariadení. Spoločne s uvedením novej generácie dochádza k vyradeniu niektorých starších zariadení z portfólia tejto značky. Apple to zväčša robí kvôli tomu, aby si ľudia kúpili najnovšie zariadenia.

Na rozdiel od niektorých ostatných výrobcov, Apple nielenže prestane vyrábať vyradené produkty, ale vyradí ich aj z ponuky svojho Apple Store a viacerých partnerských obchodov. Nie je to teda o tom, že by nechal staré zariadenia v ponuke, dokedy sa vypredajú ich skladové zásoby.

V praxi to znamená, že kúpiť si vyradené produkty od Applu môže byť niekedy náročnejšie v porovnaní s ostatnými výrobcami. Možnože natrafíte na niektorých predajcov, ktorí ich ešte budú nejaký čas predávať, ale je vhodné, sa na to zamerať a zbytočne nečakať s kúpou, ak ich nájdete za dobrú cenu.

iPhone 16 a iPhone 16 ProZdroj: Apple
iPhone 16 a iPhone 16 Pro

iPhony, ktoré oficiálne skončili v roku 2024

S príchodom série iPhone 16 boli oficiálne vyradené minuloročné modely Pro, teda smartfóny iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max. Nie je to prekvapujúce, Apple vyraďuje svoje vlajkové lode rok od uvedenia pravidelne od roku 2018.

Základné modely iPhonov však necháva v ponuke o niečo dlhšie. Tento rok vyradil iPhone 13, pričom v predaji ostávajú modely iPhone 14 a iPhone 15, ktoré doplnia aj novinky série iPhone 16. Ich oficiálne ceny sa znížili na:

  • iPhone 14 – od 729 eur
  • iPhone 14 Plus – od 849 eur
  • iPhone 15 – od 849 eur
  • iPhone 15 Plus – od 949 eur

Faktom je, že niektorí slovenskí predajcovia ešte ponúkajú v dopredaji aj iPhone 13 aj iPhone 15 Pro (Max). Lákavý je najmä iPhone 13 v dopredajovej cene 599 eur. iPhone 15 Pro (Max) je v dopredaji o cca 30 až 50 eur lacnejší ako séria iPhone 16 Pro (Max). V tomto prípade by som si radšej priplatil za tohtoročný model.

iPhone 15 Pro MaxZdroj: TOUCHIT
Apple oficiálne vyradil iPhone 15 Pro Max zo svojej ponuky

Apple Watch a AirPods, ktoré oficiálne skončili v roku 2024

Oficiálne skončili aj minuloročné Apple Watch Series 9. Opäť platí, že niektoré obchody ich ešte ponúkajú s cenou, ktorá je o 50 eur nižšia v porovnaní s novým modelom. Osobne by som si priplatil za Apple Watch Series 10 kvôli tenšiemu telu a väčšiemu displeju.

Apple vyradil aj viaceré slúchadlá AirPods – modely AirPods 2 a AirPods 3 nahradili nové AirPods 4, ktoré sú dostupné v dvoch verziách. Skončili aj AirPods Max vo verzii s Lightning portom. Nahradil ich nový model s USB-C portom. Je škoda, že AirPods Max s USB-C neprinášajú žiadne ďalšie zlepšenia – iba nový port a nové farebné verzie.

A vyradený bol aj najkontroverznejší Apple produkt roka 2023, ochranný obal pre iPhone, FineWoven. Ten mal byť ekologickou náhradou za kožené obaly, avšak jeho kvalita nedosahovala úrovne prémiového produktu.

Apple AirPods 3. generácieZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Slúchadlá AirPods 3 nahradila nová generácia

Zdroj: 9to5mac, Apple

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit