Veľkolepý Mate XT od Huawei má získať aj globálnu verziu.

Pri predstavení smartfónu Huawei Mate XT so zaujímavou konštrukciou sme len žasli nad tým, ako tento model mohol vzniknúť. Jeho predstavenie pritom prebehlo len začiatkom septembra, v Číne je však už veľkým hitom, ktorý aj napriek vyššej cene hlási úspech. Model typu tri-fold od Huawei je prvým komerčne dostupným zariadením tohto druhu a v rámci konštrukcie je vidno, že si výrobca dal záležať. Pri predstavení však o globálnej dostupnosti nepadlo ani slovo.

Neskoršie špekulácie začali odkazovať na to, že by model mohol nakoniec prísť na globálny trh. Dôvodom bolo napríklad propagačné video, ktoré sa objavilo na globálnom kanáli YouTube spoločnosti Huawei. V čase tejto špekulácie sme sa prikláňali k tomu, že Mate XT zrejme na globálny trh nepríde, teraz sa však zdá, že sme sa mýlili. Portál Android Authority totiž prináša informáciu o tom, že Huawei Mate XT nakoniec do Európy príde.

Huawei Mate XTZdroj: androidauthority.com
Huawei Mate XT

Ak tento smartfón teda skutočne príde aj do Európy, budeme sa zrejme potýkať so zásadným problémom, ktorým je cena. Už v Číne ide o nadpriemerne drahý smartfón, ktorý v prepočte stojí približne 2500 eur. Takáto cena však nebude patriť smartfónu v prípade globálnej dostupnosti, nakoľko v Európe bude zrejme ešte drahší. Očakávať môžeme cenu okolo 3000 eur a viac.

Nižšiu cenu si však Huawei nemôže dovoliť smartfónu nasadiť. Ide o komplikovaný telefón, ktorého konštrukcia je zložitá a cenovo náročná na výrobu. Vo výbave má 10,2″ OLED displej s možnosťou zloženia v dvoch miestach a hrúbka smartfónu je 12,8 mm. Nechýba mu ani 5600 mAh batéria s podporou 66 W nabíjania a 50 W bezdrôtového nabíjania. Ako je už v prípade Huawei zvykom, fotoaparáty sú tiež špičkové. Hlavný snímač má 50 Mpx, ktorý dopĺňa 12 Mpx ultraširokouhlý a 12 Mpx teleobjektív s 5x optickým priblížením.

Dátum predstavenia zatiaľ nie je známy. Očakáva sa ale, že by model prišiel na globálny trh v priebehu prvého kvartálu 2025.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.