To však nie je všetko.

Mapy od spoločnosti Google sú obľúbenou navigačnou aplikáciou miliónov ľudí po celom svete. Ponúkajú množstvo užitočných funkcií a nové stále pribúdajú. V júli do aplikácie Mapy dorazil veľký redizajn, ktorý je už niekoľko týždňov dostupný aj na Slovensku. Počas leta sa v aplikácii Mapy pre Android začala zobrazovať aj nová spodná lišta, resp. navigačný panel. Portál 9to5google teraz informuje, že aplikácie Mapy a Earth v týchto dňoch prichádzajú s významnými aktualizáciami, ktoré zahŕňajú ostrejšie satelitné snímky a viac obsahu v režime Street View. 

Ostrejšie satelitné snímky

Google v aplikáciách Mapy a Earth začal využívať nový AI model. Vďaka nasadeniu Cloud Score+ budú v aplikáciách využívané ostrejšie satelitné snímky. Tento model dokáže rozpoznať a odstrániť oblaky, tiene oblakov, hmlu a opar, pričom zachováva ľad, sneh, tiene hôr a iné reálne poveternostné vzory. Výsledkom tejto zmeny bude jasnejší a živší obraz Zeme, ktorý používateľom prinesie ešte viac užitočných detailov.

Aktualizácie Street View

Google súbežne spúšťa jednu z najväčších aktualizácií Street View s novými snímkami v takmer 80 krajinách. V rámci tejto zmeny už začali opäť jazdiť “Google autá”, ktoré zbierajú informácie zo všetkých dôležitých oblastí. Street View bude po prvýkrát dostupný v krajinách ako Bosna, Namíbia, Lichtenštajnsko a Paraguaj.

Rozšírené snímky budú dostupné aj v krajinách ako Austrália, Argentína, Brazília, Kostarika, Dánsko, Francúzsko, Island, Japonsko, Mexiko, Nový Zéland, Filipíny, Rwanda, Srbsko, Španielsko, Južná Afrika, Švajčiarsko a Uruguaj.

Google Street View na SlovenskuZdroj: Google
Google Street View na Slovensku

Historické snímky v Google Earth

Novinkou v ponuke Google Earth budú nové historické snímky, ktoré siahajú až 80 rokov dozadu. Používatelia si tak budú môcť pozrieť napríklad čiernobielu fotografiu San Francisca z roku 1938, kde je vidieť, že prístavy boli vtedy využívané hlavne na prepravu a priemysel, na rozdiel od roku 2022, keď sú prístavy plné reštaurácií a výletných lodí.

Ostrejšie satelitné snímky budú dostupné globálne, čo znamená, že aj Slovensko bude mať prospech z nového AI modelu Cloud Score+. Čo sa týka Street View, hoci Slovensko nebolo špecificky spomenuté medzi krajinami s novými snímkami, je pravdepodobné, že aj u nás prebehne aktualizácia podkladov, keďže Google pravidelne aktualizuje svoje snímky v rôznych krajinách. 

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.