Podivné obrázky a príspevky na Facebooku sú súčasťou hoaxovej kampane.

Cieľom je zbierať komentáre a lajky a tváriť sa, že ide o živý facebookový profil. Podľa informácií zo slovenskej FB stránky o hoaxoch a podvodoch je zámer jasný. Šíriť obrázky, ktoré obsahujú nepresnosti, chyby či rôzne kontroverzie a nechať používateľov zapájať sa do diskusií.

To je jednou zo základných súčastí metriky na analýzu obsahu v tejto sociálnej sieti. Teda čím je profil komentovanejší a reakcií na obsah viac, začne sa kanál šíriť virálne a algoritmus ho bude odporúčať ďalej. O čo presne ide? Napríklad o obrázky, ktoré ukazujú „pred“ a „po“ celebrity vtedy a dnes atď. Často ide o príspevky, ktoré obsahujú v jednej zo snímok iného herca v porovnaní s tým, ako vyzeral herec v mladosti. Jeho fotka „o 30 rokov neskôr“ nie je správna a ide o inú osobu. To má podnietiť používateľov k diskusii.

Facebook podvody s fotkami AIZdroj: Facebook
Facebook podvody s fotkami AI

Často sme sa, podobne ako vyššie uvedený zdroj, stretli s rôznymi upútavkami na nový film alebo seriál. Najmä v skupinách zameraných na filmové novinky. Obrázky generované AI, v ktorých je množstvo chýb a sú jasne odhaliteľné – napriek tomu sa snažia vyvolať dojem, že ide oficiálny plagát pripravovanej novinky.

Naše odporúčanie je, aby ste zbytočne nelajkovali tento typ obsahu, nekomentovali a určite nešírili zdieľaním ďalej. Zbytočne budete participovať na virálnosti príspevku a pomáhať ho šíriť ďalej. Často ide o nevinné obrázky, no v budúcnosti by takýto FB profil mohol šíriť vážnejšie hoaxy a podvody. A na to si možno už práve teraz aj vďaka iným buduje virálnosť.

Facebook podvody s fotkami AIZdroj: Facebook

Zdroj: Hoax.sk – podvodníci a hrozby na internete

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.