Stále však nie je jasné, ktoré to budú.

Séria Galaxy S24, predstavená začiatkom roka 2024, bola prvou, ktorá do Galaxy telefónov priniesla pokročilé prvky umelej inteligencie. Už krátko po uvedení sa hovorilo o ich možnom spoplatnení, pričom to sa malo okamžite odložiť “na neskôr”. Samsung od začiatku roka spravil obrovský pokrok v rozširovaní pokročilých AI funkcií aj na staršie zariadenia, pričom je viac ako isté, že v tejto oblasti nás veľa noviniek ešte len čaká.

Funkcie Galaxy AI sú pre Samsung jedným z hlavných predajných argumentov aktuálnych Galaxy zariadení a zároveň aj možným výnosným zdrojom príjmov do budúcnosti. Samsung počas roka naznačil, že budúcnosť Galaxy AI môže byť čiastočne spoplatnená, čo spoločnosť prednedávnom opäť potvrdila.

Séria Samsung Galaxy S24: Funkcie umelej inteligencieZdroj: TOUCHIT
Séria Samsung Galaxy S24 s funkciami umelej inteligencie

Portál Sammobile informoval, že Samsung spoplatnenie Galaxy AI opäť pripomenul aj počas predstavenia série Galaxy Tab S10 a Galaxy S24 FE, ktoré sa konalo 26. septembra. Samsung v súvislosti s uvedením nových zariadení potvrdil, že na vybrané AI funkcie sa môžu na konci roka 2025 vzťahovať poplatky. Správa je pritom podobná tým, ktoré spoločnosť zdieľala v januári po uvedení série Galaxy S24 a v júli, pár dní pred oficiálnym predstavením série Galaxy Z6.

Umelá inteligencia a podpora starších zariadení Galaxy

Hoci Samsung o spoplatnení AI funkcií hovorí pomerne dlho, tak stále ide iba všeobecné informácie, ktoré hovoria o “spoplatnení niektorých funkcií Galaxy AI niekedy na konci roka 2025”. To znamená, že Samsung doteraz nešpecifikoval, ktoré funkcie Galaxy AI budú skutočne spoplatnené. Keďže väčšina funkcií Galaxy AI využíva technológie spoločnosti Google, tak je možné, že aj Google bude chcieť spoplatniť svoje AI nástroje, čo by mohlo v konečnom dôsledku ovplyvniť aj Samsung.

Na druhej strane je celkom pochopiteľné, prečo Samsung plánuje niektoré z funkcií Galaxy AI spoplatniť, keďže tie “nevznikajú zadarmo”. Práve naopak, spoločnosť má v spojitosti s ich vývojom a údržbou vysoké náklady, pričom existuje aj vysoká potreba ďalších investícií do výskumu.

Zdroj: Sammobile

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.