Novinka s čipsetom Exynos 1580 by mala byť predstavená začiatkom budúceho roka.

Stredná trieda smartfónov od Samsungu obsahuje modely, ktoré sú už niekoľko rokov najpredávanejšími telefónmi nielen na Slovensku. Samsung má okrem toho aj vynikajúcu softvérovú podporu, a modely Galaxy A sú aj cenovo dostupnejšie, ako vlajkové modely sérií Galaxy S a Z.

Hoci model Galaxy A55 bol na slovenský trh uvedený v marci tohto roka, tak už teraz sa začína hovoriť o jeho nástupcovi, ktorý by mal byť výkonnejší vďaka rýchlejšiemu čipsetu Exynos 1580 a GPU RDNA. Práve táto čipová sada bola spozorovaná na porovnávacej platforme Geekbench, kde okamžite zaujala. V tejto súvislosti sa hovorí, že čipset bude použitý v jednom z kľúčových zariadení, ktorým bude aj Samsung Galaxy A56.

Galaxy A55 5GZdroj: TOUCHIT.sk
Galaxy A55 5G

Modelové označenie Galaxy A56 je SM-A566B, zatiaľ čo čipset má označenie S5E8855. Exynos 1580 má osem jadier CPU rozdelených do troch klastrov vrátane 1× hlavného jadra taktovaného na 2,91 GHz, 3× stredných jadier s taktovacou frekvenciou 2,60 GHz a štyroch malých jadier s taktovacou frekvenciou 1,95 GHz. Aktuálne však nie je známe, ktoré jadrá budú v jednotlivých klastroch použité. Ako malá pomôcka by mohla poslúžiť predchádzajúca generácia 4nm modelu Exynos 1480, ktorý má 4 jadrá Cortex A78 s frekvenciou 2,75 GHz a 4 jadrá Cortex A55 s frekvenciou 2,0 GHz.

Hlavné jadro vo verzii Exynos 1580 má vyššiu taktovaciu frekvenciu s dôrazom na vyšší výkon jedného jadra. Predpokladá sa, že ide o iné jadro v porovnaní s tromi strednými jadrami. Počas testu na platforme Geekbench bolo odhalené aj GPU s kódovým označením Angle a názvom Xclipse 540. Minuloročný čip používa GPU Xclipse 530 s kódovým označením Titan, ktoré bolo založená na RDNA 2 od AMD. Aj preto sa predpokladá, že nové GPU bude založené na architektúre RDNA 3.

Samsung Galaxy A56 v GeekbenchZdroj: Geekbench
Samsung Galaxy A56 v Geekbench

Geekbench odhalil, že jedna z verzií Samsung Galaxy A56 bude využívať 8 GB RAM. Očakáva, že ide o strednú verziu, keďže už model Galaxy A55 ponúkal tri konfigurácie RAM pamäte – 6 GB, 8 GB a dokonca 12 GB. Za zmienku stojí aj fakt, že testovaný model Galaxy A56 sa na platforme objavil s Androidom 15, ktorý stále nie je oficiálne predstavený.

Predstavenie Galaxy A56 sa očakáva v marci 2025, čiže je vysoko pravdepodobné, že Samsung do oficiálneho uvedenia na trh vyladí niektoré detaily čipsetu Exynos 1580, aby tento budúci bestseller ponúkal ešte vyšší výkon.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.