Alebo možno ani nezačali.

Fotoaparáty v telefónoch predstavujú jeden z kľúčových prvkov výbavy, o ktorý sa zaujíma veľká časť ich používateľov. Zároveň ide o oblasť, do ktorej výrobcovia neustále investujú. Pre dosiahnutie čo najlepších výsledkov sa v uplynulých rokoch spojili s veľkými menami z oblasti klasickej fotografie a optiky, ako sú napríklad Leica, Hasselblad alebo Zeiss.

Vivo X100 ProZdroj: 9to5google
Vivo X100 Pro

História mobilnej fotografie

História mobilných fotoaparátov najlepšie vystihuje, ako rýchlo sa technológie vyvíjajú. Prvý mobilný telefón s fotoaparátom sa objavil koncom 90-tych rokov. Tieto zariadenia mali veľmi nízke rozlíšenie a obmedzené funkcie, ale položili základy pre budúci vývoj. Medzi prvými priekopníkmi nechýbala spoločnosť Sharp, ktorá predstavila prvý komerčne dostupný telefón s fotoaparátom, J-SH04, ktorý mal 0,1 Mpx snímač. Tento telefón bol dostupný len v Japonsku, ale rýchlo sa stal populárnym.

Hoci na začiatku vývoj nebol príliš rýchly, tak od roku 2004, kedy sa objavili prvé telefóny s rozlíšením 1,3 Mpx, ako napríklad Audiovox PM8920, všetko nabralo nový smer. V roku 2005 Nokia uviedla na trh model N90 s rozlíšením 2 Mpx, a o rok neskôr Sony Ericsson model K800i s 3,2 Mpx fotoaparátom a automatickým zaostrovaním. Kľúčovým bol rok 2007, kedy Nokia predstavila model N95 s 5 Mpx, čo bola v tom čase pomyselná hranica na otvorenie nových možností.

Od toho okamihu sa rozlíšenie a kvalita fotoaparátov v mobilných telefónoch neustále zvyšovala, pričom dnešné smartfóny ponúkajú fotoaparáty s rozlíšením až 200 Mpx, a do smartfónov strednej triedy sa neraz dostávajú fotoaparáty s rozlíšením 108 Mpx. Keďže nie je všetko iba o rozlíšení, tak aj aktuálne vlajkové smartfóny sa spoliehajú na pokročilé snímače s rozlíšením 50 Mpx s množstvom pokročilých funkcií, ako je optická stabilizácia obrazu, viacnásobné objektívy a 4K video. Všetko samozrejme kontroluje pokročilý softvér s prvkami umelej inteligencie.

Nokia N95 z roku 2007 bola najbližšie k tomu, čo dnes nazývame smartfón

Rok 2024

Rok 2024 je pomerne štedrý na smartfóny s pokročilými fotoaparátmi. Dokazuje to aj novinka Google Pixel 9 Pro XL, ktorej sa v našom redakčnom teste darilo veľmi dobre. Aj pri tomto smartfóne je vidieť, že pokračuje v trende z prvej polovice roka 2024, kedy sa stal veľmi obľúbeným 50 Mpx snímač (viac ako 50 % všetkých smartfónov).

Priemerné rozlíšenie hlavných fotoaparátov smartfónov na trhu je však až 54 Mpx. Ide samozrejme o hodnotu, ktorá vyjadruje priemer. V každom prípade je to dvojnásobok oproti 27 Mpx z roka 2020. Tento nárast je spôsobený dopytom po lepších fotoaparátoch, čo je pre spotrebiteľov stále prioritou pri výbere smartfónu. Očakávame však, že tento trend sa v podstate nikdy nezmení. 

Huawei Pura 70 UltraZdroj: TOUCHIT
Huawei Pura 70 Ultra je najlepším fotomobilom súčasnosti

Budúcnosť

Budúcnosť fotoaparátov v smartfónoch vyzerá veľmi sľubne a dynamicky. Najväčšou výzvou týchto dní je nástup pokročilej umelej inteligencie, ktorá bude čoskoro ešte lepšia. Jej silu určite oceníme aj v prípade mobilnej fotografie ako celku. 

Veľké zmeny sa očakávajú aj v oblasti hardvéru, presnejšie samotných snímačov. Očakáva sa vyššie rozlíšenie a čoraz väčšie snímače. Dôležitejšie však bude zväčšovanie samotných snímačov, čo umožní lepšie zachytávanie svetla a kvalitnejšie fotografie aj za horších svetelných podmienok. Tu teda platí staré známe, že vysoké rozlíšenie snímača automaticky neznamená vyššiu kvalitu fotografie.

Umelá inteligenciaZdroj: elements.envato.com
AI

Dôležitú úlohu bude zohrávať aj spomínaná pokročilá umelá inteligencia (AI). Pomôže s automatickým nastavením parametrov, rozpoznávaním scén a objektov, a dokonca aj s opravou chýb a vylepšovaním kvality fotografií v reálnom čase, poprípade s dodatočnou úpravou fotografií.

To však nie je ani zďaleka všetko. Ďalšie zmeny by mohli zahŕňať ešte väčšie rozšírenie čoraz kvalitnejších objektívov s funkciami hybridného priblíženia, ktoré kombinujú optický a digitálny zoom, ponúkajú lepšiu stabilizácia obrazu, ale aj pokročilé video funkcie.

Tieto inovácie pritom naznačujú, že smartfóny budú čoraz viac konkurovať tradičným fotoaparátom, a to nielen v oblasti fotografie, ale aj videa. Dokážu však pokroky v miniaturizácii objektívov a sila softvéru poraziť doterajšie úspechy klasickej fotografie a konkurovať klasickým fotoaparátom?

Zdroj: TOUCHIT.sk
24 Mpx snímač na Canon EOS R3

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.