Ponúknuť by mal 29 % nárast výkonu a pár ďalších drobných zmien.

Apple počas najbližších týždňov oznámi ďalšiu várku nových produktov na čele s novými MacBookmi Pro s procesormi Apple M4. Okrem nich sa dočkáme aj Macu mini s úplne novým dizajnom s ešte menšími rozmermi a novej generácie tabletu iPad mini.

Mark Gurman z Bloombergu vo svojom najnovšom vydaní newslettera Power On tvrdí, že Apple začne predávať novinky 1. novembra. Ak sa zopakuje situácia z minulého roka, ich oficiálne predstavenie by mohlo prebehnúť okolo 29. októbra.

Zaujímavosťou je, že Gurman už medzi očakávanými novinkami nespomína novú generáciu základného iPadu, ktorý sa pravdepodobne dostane na trh neskôr, ako sa pôvodne očakávalo – možnože až v priebehu budúceho roka.

Nárast výkonu, 16 GB RAM, tri Thunderbolt porty

Najzaujímavejšou z pripravovaných noviniek bude pravdepodobne Mac mini, ktorý dostane najväčšiu zmenu dizajnu za posledných 14 rokov. Mnoho používateľov však netrpezlivo čaká na nové MacBooky Pro a práve tento notebook sa nečakane objavil v prvom unboxing videu.

Pravdivosť videa neviem posúdiť, avšak informácie, ktoré sa v ňom objavili, zodpovedajú špekuláciám za posledné týždne. Znamená to, že základný model 14-palcového MacBooku Pro s procesorom M4 by mal štartovať so 16 GB RAM a 512 GB úložiskom. Dôvodom pre tieto zmeny sú AI funkcie Apple Intelligence, avšak vyššiu operačnú pamäť a úložisko určite oceníte bez ohľadu na to, či budete umelú inteligenciu používať alebo nie.

Vo videu sa objavili aj výsledky benchmarku Geekbench 6. MacBook Pro M4 v ňom dosiahol 3864 bodov v rámci testu jedného jadra a 15288 bodov v teste všetkých jadier. Ide o približne 29 % nárast výkonu v porovnaní s MacBookom Pro s procesorom M3, ktorého výsledky sa pohybujú na úrovni 3000, resp. 11800 bodov.

Základný model MacBooku Pro M4 by mal takisto ponúknuť tri Thunderbolt 4 porty, čo je o jeden port viac ako v prípade základného modelu s procesorom M3. A v neposlednom rade, aj základný model by mal byť dostupný vo farbe Space Black, ktorá bola doteraz exkluzívna pre drahšie konfigurácie s procesormi M3 Pro a M3 Max.

Zdroj: Bloomberg, YouTube, geekbench

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit