Apple postupne vynoví všetky série počítačov Mac.

Apple plánuje veľké inovácie v segmente počítačov Mac. Už začiatkom augusta sa objavila informácia, že do konca roka 2024 by sme sa mali dočkať nových MacBookov Pro a modelov zo sérií iMac a Mac mini. Všetky dostanú do výbavy procesory M4, pričom v roku 2025 sa k nim pridajú aj vynovené MacBooky Air a počítače Mac Pro a Mac Studio. Bude to prvýkrát, čo Apple použije jednu generáciu procesora M vo všetkých sériách počítačov Mac.

Nie je to prekvapením. Procesor M4 má byť najlepšie optimalizovaný pre nové funkcie umelej inteligencie, ktoré Apple označuje ako Apple Intelligence. Tieto funkcie budú jedným z hlavných dôvodov, prečo si kúpiť nový iPhone 16 (Plus) alebo iPhone 16 Pro (Max) a Apple sa ich bude určite snažiť predať aj používateľom počítačov Mac.

Portál macrumors.com priniesol novú várku informácií o dostupnosti tohtoročných MacBookov Pro a ďalších Mac noviniek. Podľa dostupných informácií by mali byť nové Macy uvedené na trh v novembri 2024, čo zodpovedá aj uvedeniu minuloročných modelov.

MacBook Air s procesorom M3Zdroj: Apple
Nové MacBook Air s procesorom M4 by mali prísť v roku 2025

16 GB RAM ako základ, Mac mini bude menší a bez USB-A portu

Očakáva sa, že Apple predstaví základný model 14-palcového MacBooku Pro s procesorom M4, výkonnejší MacBook Pro s procesormi M4 Pro a M4 Max v 14 a 16-palcovej veľkosti, nový iMac s procesorom M4 a najmä kompletne vynovený Mac mini s procesormi M4 a M4 Pro.

Rovnako sa predpokladá, že nové Macy budú prvýkrát štartovať so 16 GB RAM. Dôvodom sú opäť funkcie umelej inteligencie, ktoré sú náročnejšie na dostupnú operačnú pamäť.

V súvislosti s kompletne vynoveným Mac mini sa objavili ďalšie informácie, ktoré zverejnil Mark Gurman vo svojom newsletteri Power On. Ten tvrdí, že Mac mini príde o tradičný USB port typu USB-A. Portová výbava by však mala byť viac ako dostatočná – bude pozostávať z piatich USB-C portov (dva vpredu, tri vzadu), z ethernetu, HDMI výstupu a 3,5 mm jacku. Nový Mac mini by mal obsahovať zabudovaný zdroj.

Pripomeňme, že pripravovaný Mac mini by mal byť výrazne menší v porovnaní s aktuálnou generáciou a veľkosťou sa bude približovať set-top boxu Apple TV.

Zdroj: macrumors, bloomberg

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit