Apple Intelligence bude zasahovať do viacerých zariadení ako je iPhone, iPad, počítače Mac a ďalšie.

Konferencia WWDC24 slúžila na predstavenie nových verzií operačných systémov ako je iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11 a macOS Sequoia. Aktualizácie prídu do celého množstva zariadení, medzi ktoré sa budú rátať aj tie, ktoré sú už na trhu niekoľko rokov. V čase, kedy je však umelá inteligencia horúcou témou viacerých výrobcov, s rovnakým trendom prichádza aj Apple.

Americký gigant využil označenie AI (artificial intelligence), ktoré prispôsobil vlastnému názvu pre riešenie umelej inteligencie. Nazval ju Apple Intelligence, ktorá bude súčasťou ako smartfónov, tak aj tabletov, počítačov a ďalších zariadení. Veľkou novinkou je bezpochyby nová asistentka Siri, ktorá je ešte inteligentnejšia ako predtým. Zároveň však Apple oznámil spoluprácu s OpenAI, keďže súčasťou Apple Intelligence bude aj ChatGPT.

Apple Intelligence je novou érou technológií

Apple Intelligence je postavená na výkonných generatívnych modeloch, pričom dokáže pracovať s textom, obrázkami aj rôznymi akciami. Medzi funkcie, ktoré budete môcť zaregistrovať vo svojich zariadeniach, bude patriť napríklad možnosť prepísania a sumarizovania textu, skontrolovania textu či vytváranie AI obrázkov z vlastných obrázkov. Nové akcie prídu aj do telefónov, ktoré budú vedieť rozpoznať ľudí, miesta, udalosti a ďalšie.

Nové gesto SiriZdroj: Apple
Nové gesto Siri

AI od Applu pritom bude založená na súkromí a bezpečnosti. Všetko sa totiž bude spracovávať na zariadení. Informácie sa teda nebudú nikde zbierať ani posielať, preto všetok text, obrázky a iné údaje budú v bezpečí vášho zariadenia.

Príklady použitia AI v Apple zariadeniach

Apple Intelligence bude pracovať s textom v pokročilej miere. Váš iPhone, iPad či počítač Mac tak bude schopný opraviť text, prepísať či dokonca napísať text za vás podobne ako to vykonávate dnes prostredníctvom rôznych chatbotov. Táto funkcia nebude pritom dostupná len v textovom editore, no aj v e-mailoch, prehliadači Safari a podporované budú aj aplikácie tretích strán. Apple ďalej uvádza, že novinkou bude aj možnosť zosumarizovať text e-mailu či dlhšieho článku.

Úprava textu s Apple IntelligenceZdroj: Apple
Úprava textu s Apple Intelligence

V zariadeniach ďalej pribudne funkcia na prioritizáciu notifikácií. V praxi to teda bude vyzerať tak, že Apple zariadenia ako iPhone či Mac budú vedieť rozpoznať, ktoré notifikácie sú dôležitejšie a tie umiestni na vrch vlákna. Prioritizované budú aj e-maily v aplikácii, pričom dôležitejšie budú taktiež v špeciálnej sekcii.

Komunikácia bude ďalej jednoduchšia aj vďaka inteligentným odpovediam. Ak vám totiž príde e-mail, AI automaticky pochopí o čo ide a navrhne vám možnosti ako odpovedať. Základ e-mailu tak navrhnete vy odpoveďou na rôzne otázky, celý e-mail sa však vykonštruuje namiesto vás.

Spomenúť však musíme aj spoluprácu Applu s ChatGPT. Nástroj ChatGPT tak bude integrovaný priamo do systému smartfónu, tabletu či počítača a používatelia teda nebudú mať potrebu otvárať chatbota v inej aplikácii.

Nová Siri bude ešte inteligentnejšia

Siri bude v zariadeniach od Applu chápavejšia a bude vedieť odpovedať o niečo lepšie. Prichádza s novým dizajnom a po novom bude aj možné so Siri komunikovať textom. Otázku či úlohu jej tak môžete napísať a ona odpovie. Novinkou bude aj schopnosť Siri vytvárať návody na rôzne akcie v zariadení, ak teda nebudete vedieť niečo vykonať, Siri vyhľadá odpoveď a napíše vám ju v bodoch. Zároveň bude rozumieť aj zložitejším úlohám a príkazy pre ňu nebudú musieť byť stručné a jasné. Jej porozumenie bude tak prepracovanejšie.

Textový príkaz pre SiriZdroj: Apple
Textový príkaz pre Siri

Toto a ďalšie funkcie prinesie nová Siri, ktorá príde do smartfónov, tabletov či počítačov s podporou funkcií umelej inteligencie. Bude ich väčšie množstvo, no zároveň pripomíname, že podporované sú len zariadenia s čipom A17 Pro a čipom M1 a novším. Konkrétne ide o tieto modely.

  • iPhone 15 Pro Max (A17 Pro)
  • iPhone 15 Pro (A17 Pro)
  • iPad Pro (M1 a novší)
  • iPad Air (M1 a novší)
  • MacBook Air (M1 a novší)
  • MacBook Pro (M1 a novší)
  • iMac (M1 a novší)
  • Mac mini (M1 a novší)
  • Mac Studio (M1 Max a novší)
  • Mac Pro (M2 Ultra)

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.