Prijímanie bude dostupné od januára, odosielanie príde najneskôr v októbri.

Slovenská banková asociácia (SBA) prostredníctvom tlačovej správy upozornila na aktuálnu situáciu s okamžitými platbami. Niektoré banky ich síce ponúkajú už od roku 2022, avšak od roku 2025 budú okamžité platby dostupné pre klientov všetkých bánk na Slovensku aj v celej eurozóne.

Vyplýva to z Nariadenia o SEPA okamžitých platbách, ktoré zavádza plošné povinné prijímanie okamžitých platieb v eurách pre banky v eurozóne najneskôr do 9. januára 2025. Ich odosielanie budú musieť banky v rámci eurozóny sprístupniť najneskôr do 9. októbra 2025. Jednotlivé banky môžu prijímanie aj odosielanie okamžitých platieb sprístupniť klientom aj skôr. V krajinách mimo eurozóny sa táto povinnosť zavádza od roku 2027.

SBA uvádza, že bankové inštitúcie zavádzajú SEPA okamžité platby postupne, najmä kvôli náročnosti ich implementácie. Bankové systémy súvisiace s okamžitými platbami musia fungovať nepretržite, poskytovať bezproblémovú používateľskú skúsenosť a dodržiavať štandardy v oblasti kybernetickej bezpečnosti a boja proti praniu špinavých peňazí. Zo spomínaného nariadenia tiež vyplýva, že akékoľvek poplatky spojené so zasielaním a prijímaním okamžitých úhrad nesmú byť vyššie než poplatky, ktoré daný poskytovateľ platobných služieb účtuje v súvislosti so zasielaním a prijímaním iných úhrad zodpovedajúceho typu.

Na Slovensku sú SEPA okamžité platby dostupné vo vybraných bankách už dva roky, aktuálne ich poskytuje spolu 7 bánk. Podľa údajov Národnej banky Slovenska sa v roku 2023 v našej krajine uskutočnilo 39 miliónov SEPA okamžitých platieb v hodnote 11,2 miliardy EUR. Ich podiel na celkovom počte SEPA platieb na Slovensku vzrástol v poslednom štvrťroku 2023 na 14,3 %. Na začiatku roka 2024 bol podiel okamžitých platieb zo všetkých uskutočnených úhrad na Slovensku 14,92 % a tento podiel sa bude ďalej zväčšovať.

Aktuálny prehľad dostupnosti okamžitých platieb v bankách pôsobiacich na Slovensku

Slovenská sporiteľňaNárodný plán zavedenia (od 1.2.2022), ktorý pripravila Národná banka Slovenska v úzkej spolupráci so Slovenskou bankovou asociáciou, Ministerstvom financií SR a Štátnou pokladnicou
Všeobecná úverová banka
Tatra banka (vrátane Raiffeisen banky)
J&T BANKA, pobočka zahraničnej banky v SRPostupné individuálne zapojenie bánk
Oberbank AG, pobočka zahraničnej banky v SR
Fio banka, pobočka zahraničnej banky v SR
Československá obchodná banka
Prima banka – od novembra 2024Plánované individuálne zapojenie bánk
Privatbanka – od novembra 2024

Zvyšné slovenské banky plánujú zaviesť prijímanie a odosielanie okamžitých platieb v priebehu roka 2025.

Zdroj: SBA

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit