Operačnému systému sa otvárajú nové možnosti.

Google okrem Android Auto vyvinul aj ďalší systém pre automobily, ktorým je Android Automotive. V tomto prípade ide o špeciálnu verziu operačného systému, ktorá je navrhnutá pre hlbšiu integráciu v automobiloch. Na rozdiel od Android Auto, ktorý beží na smartfónoch a zobrazuje sa na obrazovke auta, Android Automotive ako plnohodnotný operačný systém beží priamo na hardvéri vozidla. To mu umožňuje ovládať aj funkcie, ktoré súvisia priamo s vozidlom.

Aktuálne informácie z portálu Android Authority potvrdzujú, že systém Android Automotive bude odteraz k dispozícii aj pre motocykle. Rakúska spoločnosť KTM predstavila novú komunikačnú jednotku (CCU), ktorú bude používať pre svoje motocykle. To zároveň znamená, že motocykle tejto značky budú prvými, ktoré Android Automotive budú využívať.

Android Automotive 15Zdroj: Google
Android Automotive 15

CCU pre motorkárov od KTM bude poskytovať 32 GB úložisko, 3 GB RAM, podporu pre eSIM, GPS, Bluetooth a Wi-Fi. Jednou z nevýhod jednotky bude absencia predinštalovaných Google aplikácií. Nebude však chýbať integrovaná offline navigácia, ktorú bude možné používať aj bez pripojeného telefónu. Táto jednotka bude k dispozícii najskôr pre vyššie série motocyklov.

Android Automotive prichádza na prvé motocykleZdroj: KTM
Android Automotive pre motocykle

Jednotka motocykla bude fungovať automaticky, čo znamená, že sa pripojí k smartfónu používateľa po každom zapnutí motora. Aj keď prvé aktualizácie jednotiek by mali byť vykonávané cez KTM, tak všetky budúce bude možné prijímať cez OTA, čiže vzduchom.

Rakúske KTM týmto rozhodnutím prináša významnú inováciu v oblasti technológií pre motocykle. Integrovaný systém Android Automotive otvára nové možnosti pre používateľov, ako je navigácia, hudba a ďalšie aplikácie, čím prispejú k väčšej bezpečnosti na cestách a lepšiemu používateľskému zážitku.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.