Nové funkcie prinášajú ešte viac komfortu pre posádku.

Android Auto zabezpečuje plynulý prechod medzi smartfónom a systémom vozidla bez výraznej straty používateľského komfortu, avšak Google vyvinul aj ďalší systém pre automobily, ktorým je Android Automotive. V tomto prípade ide špeciálnu verziu operačného systému Android, ktorá je navrhnutá pre hlbšiu integráciu v automobiloch. Na rozdiel od Android Auto, ktorý beží na smartfónoch a zobrazuje sa na obrazovke auta, Android Automotive beží priamo na hardvéri vozidla. To znamená, že táto verzia systému nie je obmedzená na zrkadlenie smartfónu, ale umožňuje ovládať aj funkcie, ktoré súvisia priamo s vozidlom.

Android Automotive je plnohodnotný operačný systém, ktorý podporuje nielen predinštalované aplikácie, ale aj aplikácie tretích strán. Výrobcom áut umožňuje prispôsobiť systém vozidiel podľa svojich potrieb a vytvoriť unikátne používateľské rozhrania. Automotive prináša do áut všetky moderné funkcie a aplikácie, čím zlepšuje zážitok z jazdy a poskytuje vodičom aj pasažierom viac možností a pohodlia. Portál AndroidAuthority informuje, že Google prinesie niekoľko dôležitých vylepšení aj do Android Automotive v oblasti aplikácií, konektivity a ďalších funkcií.

Android Automotive 15Zdroj: Google
Android Automotive

Hlavné vylepšenia

Najnovšia verzia umožňuje streamovať zvuk z auta do Bluetooth slúchadiel. Používatelia si tak môžu v nastaveniach zvuku nastaviť bezdrôtové slúchadlá ako výstupné zariadenie. Táto funkcia umožňuje pasažierom počúvať svoju obľúbenú hudbu v “inkognito režime”, čím nebudú rušiť vodiča, ktorý sa môže plne sústrediť na cestu. Android Automotive pridáva aj dock pre aplikácie. Ten umožňuje používateľom pripnúť svoje obľúbené aplikácie na spodnú časť obrazovky pre ešte rýchlejší prístup. 

Android Automotive 15 podporuje aj ambientný režim, ktorý umožňuje výrobcom áut vytvárať personalizované zážitky, keď sú obrazovky síce zapnuté, ale nepoužívajú sa. Tento režim môže zobrazovať čas, aktuálne počasie a ďalšie informácie, keď je hlavná jednotka neaktívna. Všetko je samozrejme závislé na vývojároch, čo v ambientnom režime sprístupnia.

Android AutomotiveZdroj: Sygic
Android Automotive

K vyššie spomenutým novinkám sa pridáva aj udržiavanie Wi-Fi hotspotu medzi jazdami. Táto funkcia, nazývaná Wi-Fi hotspot persistence je užitočná pre tých, ktorí často používajú hotspot poskytovaný autom. Nezabudlo sa ani na podporu HD a DAB rádia.

Hoci zmien nie je na prvý pohľad príliš veľa, tak aj tieto vylepšenia robia z Android Automotive 15 ešte užitočnejší a pohodlnejší systém pre výrobcov aj používateľov áut. Nie je však jasné, kedy sa na cestách objavia prvé autá s najnovšou verziou systému Android Automotive.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.