Prvé zmeny v aplikácii OneDrive uvidia bežní používatelia až v budúcom roku.

OneDrive bude mať vylepšenú mobilnú aplikáciu a na rad prídu aj farebné priečinky v Prieskumníkovi súborov. Microsoft oznámil nové vylepšenia týkajúce sa jeho cloudového úložiska. Vylepšenú aplikáciu a ďalšie novinky dostanú najprv používatelia Microsoft 365 for Business do konca roku. Komerční zákazníci môžu aktuálne už viac ako týždeň využívať funkciu Copilot v službe OneDrive.

Web + PC + mobilná aplikácia

O inováciách v rámci dizajnu, či už aplikácie alebo webového rozhrania, sa hovorí dlhšie. Niekoľko menších grafických úprav sme videli v tomto roku, no ďalšie funkcie postupne pribudnú. Jednou z hlavných zmien má byť zlepšenie celkového výkonu, ako aj rýchlejšie načítanie rozhrania.

OneDrive novinkyZdroj: Rob Nunez / Microsoft
OneDrive farebné priečinky v Prieskumníkovi

Inovovaná aplikácia pre smartfóny s Android a iOS má priniesť lepšiu správu fotografií. Aplikácia už teraz dokáže synchronizovať a zobrazovať fotografie v rámci tejto služby. Zároveň je ale vidieť, že ide o akýsi doplnok cloudovej služby na súbory a nie plnohodnotnú aplikáciu na lepšiu správu fotografií. V tomto má Google navrch, no treba priznať, že Google Fotky sú samostatná aplikácia.

Zapojenie umelej inteligencie má vylepšiť vyhľadávanie v prirodzenom jazyku. Funkcia vyhľadávania cez AI bude najprv dostupná pre platiacich zákazníkov služby Microsoft 365 a v lete 2025 bude dostupná pre všetkých. Aplikácia pre Android sa postupne zavádza medzi používateľov Androidu. Aplikácia pre iOS bude dostupná v novembri tohto roku.

OneDrive novinkyZdroj: Rob Nunez / Microsoft
OneDrive mobilná aplikácia

Z prezentácie Microsoftu je vidieť, že chce zapracovať viacero funkcií vrátane fluent dizajnu. V budúcom roku teda uvidíme viacero zmien, no zatiaľ sa nedá povedať, ako budú aplikované medzi aplikáciou pre smartfóny, webovým rozhraním alebo rozhraním pre Windows či macOS.

Prezentácia napríklad ukazuje farebné priečinky, avšak iba vo Windows a teda nie je zatiaľ potvrdené, či sa budú tieto priečinky farebne synchronizovať aj s webovým rozhraním. Podobne to bolo aj pri ohlásenej novinke off-line režimu, no ten bol uvedený zatiaľ iba pre pracovné a školské účty.

OneDrive novinkyZdroj: Rob Nunez / Microsoft
OneDrive webové rozhranie s Copilotom, ktorý vytvorí napríklad sumarizácie označených dokumentov

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.