Spotify ide konkurovať YouTube prostredníctvom podpory videí v aplikácii.

Platforma Spotify je jednou z najobľúbenejších streamovacích služieb pre hudbu a podcasty v našom regióne. Obsah, ktorý majú používatelia k dispozícii, je široký a zároveň sa dá využívať zadarmo. Predplatné Premium síce odomyká nové možnosti využívania služby, no aj v základe je celá knižnica hudby a podcastov k dispozícii, len s reklamami a niektorými obmedzeniami funkcií. Aj preto je Spotify také obľúbené.

Konkurencia na tomto trhu je ale silná a azda najväčším konkurentom pre Spotify je YouTube a YouTube Music. Dôvodom, prečo má YouTube stále takú silnú pozíciu aj pri počúvaní hudby je, že sa pri počúvaní dá sledovať aj hudobný klip, teda video. A práve túto funkciu prináša Spotify na ďalšie trhy po tom, čo ju otestovali v prvých 11 krajinách.

Medzi pilotnými krajinami, v ktorých testovanie prebiehalo, boli Spojené kráľovstvo, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Poľsko, Švédsko, Brazília, Kolumbia, Filipíny, Indonézia a Keňa. Teraz prináša Spotify možnosť sledovania videí v ďalších 85 krajinách pre predplatiteľov služby Premium. Platforma neuvádza, o aké konkrétne krajiny ide, teda kde je táto funkcia dostupná. Špecifikuje ale, kde je možné funkciu nájsť.

V súčasnosti ide zatiaľ o beta funkciu, ktorá je dostupná celkovo na 97 trhoch. Týka sa to aplikácie pre iOS, Android, počítače aj TV. Zobraziť by sa mala v aplikáciách automaticky pri kompatibilných piesňach ako prepínač, čo Spotify demonštruje aj na ukážkovom videu. Aktuálne ale nemusí byť funkcia dostupná pre všetkých a rovnako ani nie je jasné, či medzi týchto 97 trhov patrí aj Slovensko. V našom účte Spotify sa táto možnosť neobjavila ani v smartfóne s Androidom, ani v počítači.

Spotify však v poslednej dobe prinieslo viacero nových funkcií a možností, ako túto službu využiť. Za spomenutie stojí napríklad tzv. Daylist, teda playlist piesní, ktorý sa mení v priebehu dňa. Založený je na tom, čo zvyčajne v danom čase počúvate v závislosti od dňa v týždni. Táto možnosť sa tiež rozšírila nedávno na ďalšie trhy, pričom medzi ne patrí práve aj Slovensko.

Zdroj: techcrunch.com, Spotify

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.