Huawei Mate XT prepracovaný smartfón, na bežné používanie pripravený ale nie je.

Smartfóny typu tri-fold sú novinkou na trhu. Na tomto type smartfónov výrobcovia pracujú už dlhší čas a aj v minulosti sme mohli vidieť koncepty či patenty toho, ako by takéto telefóny s tromi časťami skladateľného displeja mohli vyzerať. Až čínska značka Huawei ale priniesla takýto telefón do komerčného predaja. Výsledkom je model s označením Huawei Mate XT Ultimate Edition, ktorý by mal prísť do predaja aj na globálnom trhu.

Aktuálne sa však predáva v Číne, kde dokázal vyvolať vysoký záujem u fanúšikov značky aj netradičných riešení konštrukcie smartfónu. Ide o výkonný telefón s čipsetom Kirin 9010, 50 Mpx fotoaparátom, 5600 mAh batériou a tiež podporou pre 66 W káblové nabíjanie. Parametrami teda určite nezaostáva za konkurenciou, skôr naopak. V prípade konštrukčného riešenia Huawei dokázal vytvoriť prémiový model s hrúbkou len 12,8 mm v zloženom stave.

Huawei Mate XTZdroj: androidauthority.com
Huawei Mate XT

Pri používaní takéhoto netradičného zariadenia ale zostáva otázkou, ako veľmi odolný je. Aj displej pre tri-fold je riešený netradične, nejde o panel, ktorý by sa nachádzal v bežnom skladateľnom telefóne. Jeho odolnosť vyskúšal YouTuber s kanálom JerryRigEverything, ktorý otestoval výdrž displeja, no aj celkovej konštrukcie. Z jeho testu vyplynulo, že displej sa dá jednoducho poškriabať aj nechtom, čo by nebolo takým problémom. Avšak ak patríte medzi perfekcionistov a vážite si telefón, ktorý stojí niekoľko tisíc eur, tak určite nebudete z rýh nechtov v displeji nadšení.

Okrem ryhy nechtom telefón nedokázal zvládnuť nečistoty ako je piesok. Tento nedostatok by mohol byť problémom vo chvíli, kedy by ste telefón mali napríklad vo vrecku či taške, v ktorej by sa nachádzali aj nejaké nečistoty. Piesok ale nebol problémom pre displej, skôr pre pánty. Jednoducho sa tak dostal do záhybov telefónu, ktorý sa už nedokázal zložiť do pôvodného stavu úplne. YouTuber v teste skúsil aj jeho odolnosť tupým nárazom, keďže jedna časť displeja je pri plnom zložení odhalená a tvorí pravú hranu telefónu. Pri páde by tak mohla spôsobiť poškodenie displeja ako celku.

Displej nedokázal jednoduchým tupým nárazom odolať, čo by znamenalo, že pri páde by zrejme zostal výraznejšie poškodený. Treba však spomenúť, že test odolnosti, ktorý bol vykonaný YouTuberom, nebol najjemnejší. Pri bežnom používaní by ste sa zrejme v takýchto podmienkach nevyskytli. Čo ale z testu vyplynulo je, že Huawei Mate XT je elegantným a skutočne prepracovaným smartfónom. Bežné používanie bez zvýšenej opatrnosti používateľa ale nemusí ešte zvládnuť bez rýchleho opotrebovanie. Ide však o prvú generáciu telefónu, budúcnosť telefónov tri-fold môže byť jasnejšia.

Zdroj: YouTube (JerryRigEverything)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.