Vyberte si ten najlepší projektor na stenu ktorý nahradí aj váš televízor.

Projektory na stenu sú v mnohých prípadoch praktickejšie ako televízory. Nezaberajú totiž toľko priestoru, dajú sa umiestniť takmer kamkoľvek a zážitok zo sledovania filmov je takmer rovnaký. Aj preto mnohí v posledných rokoch volia skôr projektory do svojej domácnosti, pričom častokrát si vyberajú modely od známych značiek. Jednou z nich je aj Samsung, teda výrobca, ktorý má široké portfólio produktov pre celú domácnosť.

Nielen Samsung, ale aj iní výrobcovia projektorov, majú v ponuke viacero produktov s rôznymi parametrami. V prvom rade by ste sa však mali pozerať na rozlíšenie, jas, pomer strán a tiež na vzdialenosť projektora od steny či plátna, na ktoré budete obraz premietať.

Aký projektor si vybrať?

V prípade rozlíšenia by ste sa mali pozerať na projektory, ktoré ponúkajú aspoň Full HD. Projektory Samsung ponúkajú aj 4K rozlíšenie pre kvalitné sledovanie filmov, videí či seriálov. Vďaka takémuto projektoru si môžete vytvoriť aj domáce kino a zorganizovať filmový večer pri premietaní kvalitného obsahu. Rozlíšenie ale nie je všetko a dôležitá je aj svietivosť. Pri bežnom sledovaní by ste si mali vyberať projektor na stenu so svietivosťou medzi 1500 až 3000 lumenov, ak máte dobre zatemnenú miestnosť, stačí aj menej.

The Freestyle 2. generácie od SamsunguZdroj: Samsung
The Freestyle 2. generácie od Samsungu

Pomer strán premietania projektora by mal byť štandardne 16 : 9. V niektorých prípadoch sa stretnete aj s pomerom 21 : 9, ktorý je vhodný na sledovanie novších filmov. Pri niektorých projektoroch sa stretnete aj s operačným systémom, nebudete teda potrebovať iné zariadenie na to, aby ste mohli premietať obsah. Zvyčajne ide o projektory so systémom Android TV, pri Samsung projektoroch sa stretnete s OS Tizen. Aj tento operačný systém ponúka aplikácie na sledovanie filmov aj cez streamovacie služby.

Samsung projektory na trhu

Výrobca Samsung má v ponuke viacero modelov projektorov. Niektoré z nich sú jednoducho prenosné, za spomenutie stojí projektor The Freestyle. Pri výbere projektora je zvyčajne dôležitá aj cena, Samsung v rámci svojho portfólia ponúka rôzne projektory. Niektoré z nich sú lacnejšie, za iné si priplatíte. Taký projektor Samsung The Freestyle 2. generácie sa dá kúpiť už za približne 750 eur, kvalitnejšie projektory The Premiere sú už drahšie a pohybujú sa cenovo od 3000 eur a viac.

Projektory The Premiere sú elegantné a nenápadné. Ich cena je jedinou nevýhodou, no ak si zvážite cenu kvalitnejšieho televízora, cena je porovnateľná. The Premiere má tento rok aj novú generáciu, ktorú Samsung predstavil počas konferencie IFA v Berlíne. V ponuke sú aj staršie modely z roku 2021.

Projektor na stenu nemusí byť len Samsung projektor, avšak výhodou tejto značky je jej ekosystém a množstvo produktov, ktoré môžete vo vašej domácnosti prepojiť. Tento výrobca totiž ponúka aj produkty ako chladničky, práčky, sušičky či televízory a iné zariadenia. Siahnuť môžete aj po príslušenstve k produktom a projektory The Freestyle majú aj štýlové puzdrá v rôznych farbách.

Projektory sú dnes výbornou voľbou do domácností aj do podnikov, v ktorých by sa mal premietať nejaký obsah. Pozrite sa na aktuálnu ponuku projektorov a vyberte si nejaký možno aj pod vianočný stromček.

Zdroj: vlastné, Samsung

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.