Firemné benefity sa menia, už dávno medzi ne nepatria iba gastrolístky či voda v kancelárii.

Zamestnanci čoraz viac oceňujú benefity zameriavajúce sa na zdravý životný štýl, work-life balance alebo pomoc komunite. Košická Fpt Slovakia prichádza s programom pre jej ľudí, ktorým sa v našich končinách môže popýšiť iba málo spoločností.

Viete, ako naozaj spoznáte firmu, v ktorej sa chystáte pracovať, jej hodnoty, náhľady a vzťah k zamestnancom? Podľa benefitov, ktoré im poskytuje. Nie je to klišé. Ak totiž firme na zamestnancoch záleží, tak sa stará o ich zdravie a stará sa oň aktívne. Chce, aby sa v nej a v jej kolektíve cítili dobre. Snaží sa vytvoriť z pracoviska komunitu ľudí, ktorým sa spolu dobre nielen pracuje, ale aj žije. A ono to reálne funguje a naozaj sa to dá, i keď to môže pôsobiť ako sci-fi.

Ani v IT firmách nemusia byť benefity nuda

Ak pracujete v nejakej IT firme, tak za samozrejmosť považujete napríklad zabezpečenie pitného režimu, pravidelné zdravotné prehliadky, kvety v office, parkovisko na bike alebo požičovňu bikeov, teambuildingové aktivity, podporu rodinného života, alebo poukážky do fitka. Je toho pomerne dosť, ale ak chcete vedieť, či sa dá robiť viac, čítajte ďalej.

5 faktov, prečo sa do toho pustiť

V Fpt Slovakia sa spojili s projektom BodyGeek, ktorý vytvorili tréneri Radoslava Cenká a Tomáš Tóth a pre svojich ľudí vytvorili program FPT StayFIT. Ďalšie benefity pre zamestnancov, ktorí sa zapoja do projektu, pripravil partner projektu Baddy Fitness. „Pri designe programu sme vychádzali z jednoduchého konštatovania, a to, že takmer všetci kolegovia vo firme cítime na konci náročných dní chrbát, krk, ramená alebo trapézy. Spojili sme sa teda s profesionálmi v oblasti, ktorí naše podozrenie na prepojenie problémov a nezdravého spôsobu práce (x-hodinového sedenia za PC-čkami) len potvrdili. Fakty, ktoré nám priniesli, nás doslova šokovali a utvrdili nás v presvedčení, že nápad je potrebné dotiahnuť do realizácie, povedal špecialista pre komunikáciu a programový manažér, Róbert Packaň.

Prečítajte si niektoré zo spomínaných faktov:

fptstayfit_web2016_8_nowat

Fakt č. 1:         Priemerný IT pracovník v práci presední minimálne 7 hodín denne.

Fakt č. 2:         Vo všeobecnosti platí, že až 60 % svojho života presedíme, čo priemerne predstavuje 10 – 16 hodín denne, pričom naše telo nie je evolučne na pasívne sedenie uspôsobené.

Fakt č. 3:         Sedavý štýl života a práce zvyšuje riziko vzniku srdcových chorôb, niektorých druhov rakoviny, cukrovky II. typu, spôsobuje bolesti chrbta a kĺbov, znižuje cirkuláciu krvi a kyslíka v tele, ako aj schopnosť sústrediť sa a kreativitu.

Fakt č. 4:         Nestačí pravidelne športovať, je potrebné hýbať sa viackrát počas dňa.

Fakt č. 5:         Vhodná pohybová kultúra môže okrem individuálnych zdravotných benefitov zvýšiť produktivitu práce a pohodu na pracovisku, čím získava status win-win prístupu.

FPT StayFIT alebo Nakóduj / Zacvič si

Cieľom programu košickej FPT a BodyGeek je ľuďom ukázať, že môžu žiť lepšie, kvalitnejšie, a to nielen vo firme, ale aj v súkromí. Program je nastavený na 1 rok a pozostáva z 3 fáz.

V prvej fáze budú zamestnanci trénovať s profesionálnymi trénermi priamo na pracovisku. Áno, počas pracovnej doby. Tieto budú doplnené o workshopy na tému zdravej výživy.

V druhej fáze sa pokračuje s cvičením s profesionálmi a na pracovisku. Tréningy však budú „bohatšie“ o cviky s rozličnými cvičebnými pomôckami (napr. gumené laná, rebriny, fit lopty, matrace, karimatky apod.). Porady sa navyše začnú viesť v móde „na stojáka“ vo vynovených „stand-up“ mítingovkách.

Tretia fáza predpokladá, že zamestnanci už budú mať pohybový návyk a po cvičení a cvičebných pomôckach siahnu sami. Väčšina mítingoviek bude „stojatá“ a na rad príde „stand up“ open space.

Keďže ide o pilotný projekt, na jeho dosah sú zvedaví ako tréneri, tak FPT. Veríme v jeho úspešnú realizáciu, ináč by sme do toho nešli. Program sme už predstavili prvým zamestnancom a zatiaľ máme výbornú spätnú väzbu. Avšak podstatné bude, či ľudí naštartujeme k cvičeniu. Tešíme sa teda na október, kedy program spúšťame,” dodal Róbert Packaň.

Zaujalo vás to? Viac zo života firmy nájdete na http://www.fpt.sk/o-nas/zivot-vo-firme/ a ak by ste sa v nej chceli hneď zamestnať, skúste kliknúť na www.thinkit.sk a vo vašom živote sa to začne viac hýbať.

Program FPT StayFIT sa bude realizovať prostredníctvom projektu BodyGeek s trénermi Radoslavou Cenkou a Tomášom Tóthom.

Značky: