AB IPBox ONE je zaujímavým produktom na našom trhu. Pomocou neho získate jednak satelitný prijímač so 4K rozlíšením, ale tiež multimediálny prehrávač s operačným systémom Android. To všetko za veľmi výhodnú cenu, a to v kompaktnom vyhotovení.

Pomocou AB IPBox si pozriete televízne vysielanie cez satelit a nemusíte používať o niečo zložitejšie ovládanie zo špecializovaných systémov (Linux s nadstavbou Enigma 2). Pokojne vystačíte s tým, čo viete zo smartfónu s operačným systémom Android. Vo svojom multimediálnom prijímači takto využijete populárne aplikácie ako sú YouTube, HBO, Disney+, KODI ale aj Antik TV, Magio Go, Skylink Live, SledovanieTV a pod. 

Zariadenie je založené na operačnom systéme Android 8.0 Oreo a domácu obrazovku si môžete upraviť podľa seba. Po inštalácii doplnku Play on si do neho môžete nainštalovať rôzne aplikácie z obchodu Google Play. Čoraz viac ľudí pritom prechádza na streamovaný obsah dosiahnuteľný cez aplikácie. Na prehliadanie multimediálnych súborov odporúčame prehrávač KODI. 

Spojenie dvoch svetov

Takto v jednom zariadení získate živé televízne vysielanie vo vysokej kvalite a ak vás vysielaný program nebaví, pozriete si niečo zo sveta internetu. Naopak, ak je niečo zaujímavé v živom vysielaní a vy to práve nemôžete sledovať, môžete si nastaviť nahrávanie. Zhotovíte si tak svoju vlastnú nahrávku a túto si pozriete vtedy, keď to vyhovuje vám. Voči službám digitálneho archívu niektorých televízií si túto nahrávku môžete ponechať ako dlho len chcete. 

Okrem nahrávania môžete po pripojení USB kľúča alebo externého disku použiť aj funkciu TimeShift na posúvanie sa v živom vysielaní. Je to výhodné riešenie na preskakovanie reklám, ak začnete práve vysielaný program sledovať o niečo neskôr, ako sa začal. 

Spojenie sveta satelitnej televízie a AndroiduZdroj: TOUCHIT
Spojenie sveta satelitnej televízie a Androidu

Dizajn a vyhotovenie 

Hardvérovým základom AB IPBox ONE je štvorjadrový procesor s pamäťou SDRAM 2 GB DDR4 a internou pamäťou 8 GB eMMC. AB IPBox ONE obsahuje len jeden tuner DVB-S2X. Ak by ste chceli viac tunerov, výrobca ponúka vyhotovenia TWO  s dvoma DVB-S2X tunermi alebo COMBO s DVB-S2X a terestriálnym tunerom DVB-T2/T/C. Cena týchto modelov je rovnaká – 149 eur. 

Samotný prijímač sa dodáva v podobe malej škatuľky, ktorú pohodlne zmestíte aj pod alebo za televízor. Súčasťou výbavy je klasické diaľkové ovládanie s infračerveným prenosom. Existuje aj možnosť prikúpenia si diaľkového ovládača s podporou Bluetooth, a to za 19,90 eura. Jeho výhodou je, že pri ovládaní nemusíte mať priamu viditeľnosť medzi ovládačom a prijímačom. 

Na prednom paneli je tiež farebný LCD TFT displej. Ten zobrazuje napr. logo naladenej stanice alebo rôzne informácie o nastavení či inštalácii aplikácií. Na zadnom paneli nájdete čítačku pre dekódovaciu kartu, je tu aj optický výstup zvuku a pripojenie 100 Mbit/s Ethernetu. Samozrejmosťou je pripojenie satelitu k príslušnému DVBT-S2X tuneru a konektor pre 12 V externý zdroj. Na pravom boku je pripojovací port USB 2.0 a USB 3.0. Satelitné vysielanie tak môžete nahrávať na externý disk, USB kľúč alebo NAS server. 

AB IPBox ONE obsahuje aj zabudovanú Wi-Fi 2,4/5 GHz a podporuje Bluetooth 4.0. Súčasťou dodávky je aj napájací zdroj a tiež HDMI kábel.

AB IPBox ONEZdroj: AB-COM
Diaľkové ovládanie

Satelitné vysielanie

Satelitné vysielanie je možné prijímať v rozlíšení 4K. V takomto rozlíšení vysielajú niektoré nemecké stanice, resp. niektoré stanice určené pre dospelých. Pri slovenských či českých staniciach 4K rozlíšenie zatiaľ nájdete len výnimočne – napr. Fashion TV. AB IPBox ONE si dobre poradí s modernými obrazovými normami ako je HDR10 alebo HLG a pokojne ho môžete pripojiť aj k staršiemu televízoru, ktorý ešte 4K rozlíšenie nepodporuje. 

Výhodou je aj Fast Scan – rýchle vyhľadanie programov pri satelitnom vysielaní. To oceníte pri zmene parametrov satelitného vysielania. Prijímač môžete plnohodnotne prepojiť do systému domácej siete, podporuje aj NAS server. 

Praktické skúsenosti

Na diaľkovom ovládači sú tlačidlá logicky rozdelené na dva svety tohto zariadenia. Ľahko pritom prechádzate zo sledovania satelitného vysielania do prostredia Androidu a naopak. Pritom tento prechod je pomerne rýchly. Rýchle je aj prepínanie satelitných kanálov – po načítaní programov sú to sekundy. Pravdou ale je, že tých tlačidiel na diaľkovom ovládači je akosi dosť veľa. Osobne sme používali Bluetooth ovládanie, ktoré je prehľadnejšie a jeho kúpu vám odporúčame. V tomto prípade môžete celý prijímač aj umiestniť za televízor, teda mimo dosahu očí (a infračerveného ovládača).

AB IPBox ONE sme dlhodobo používali v obývačke a dobre sa uplatnil ako náhrada Smart TV. Ak máte televízor, ktorý buď nemá modul pre Smart TV alebo vám ten dodaný nevyhovuje, práve AB IPBox ONE ho dobre nahradí. Z dôvodu certifikácie však tento prijímač nepodporuje aplikáciu Netflix. 

Vyhodnotenie

V celkovom hodnotení je to zariadenie s veľmi dobrou kvalitou obrazu, dostatkom aplikácií a veľmi dobrou cenou. Voči vyspelejšiemu zariadeniu TWO tu chýba jeden DVB-S2X tuner, čítačka pre microSD kartu a podpora hlasového ovládania. Veľkej skupine používateľov to nebude prekážať – aj v prípade nahrávania to v praxi funguje tak, že si nahrávate jeden program vtedy, keď ho aktuálne nemôžete sledovať, a to ONE v pohode zvládne. Oceňujeme aj jeho kompaktné rozmery. 

Cena: 99 eur

Zapožičal: AB-COM, www.abcom.sk.

  • AB IPBox ONEZdroj: AB-COM
  • AB IPBox ONEZdroj: AB-COM
  • AB IPBox ONEZdroj: AB-COM
  • AB IPBox ONEZdroj: AB-COM
  • AB IPBox ONEZdroj: AB-COM
  • AB IPBox ONEZdroj: AB-COM

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.