AB IPBox TWO je úplnou novinkou na našom trhu. Kombinuje v sebe dve zariadenia: satelitný prijímač so 4K rozlíšením a multimediálny prehrávač s operačným systémom Android 8.0 Oreo.

Znamená to, že si pomocou neho pozriete televízne vysielanie cez satelit a zároveň sa dobre zabavíte aj pri sledovaní obsahu cez veľmi populárne aplikácie ako sú YouTube, Antik TV, Magio Go, Skylink Live, SledovanieTV a pod.

Výhodou je práve operačný systém Android, ktorý umožňuje inštaláciu rôznych aplikácií (po inštalácii doplnku Play on) a netreba na to žiadne veľké znalosti. Je to nový spôsob, ako skĺbiť výhody na jednej strane satelitného príjmu + nahrávania programov a na druhej strane streamovaného obsahu cez aplikácie.

Inštalácia aplikácií cez zabudovaný obchod s aplikáciamiZdroj: AB-Com
Inštalácia aplikácií cez zabudovaný obchod s aplikáciami

Podpora 4K rozlíšenia

Niektoré satelitné stanice už vysielajú obraz v 4K rozlíšení a tu sa naplno využije potenciál tohto zariadenia. Samozrejme, pripojený televízor nemusí mať rozlíšenie 4K, aj keď toto rozlíšenie je už medzi novými televízormi dominantné. AB IPBox TWO si dobre poradí s modernými obrazovými normami ako je HDR10 alebo HLG.

Živé satelitné vysielanie pomocou AB IPBox TWOZdroj: AB-Com
Živé satelitné vysielanie pomocou AB IPBox TWO

Vybavenie a dizajn

Hardvérovým základom je štvorjadrový procesor HiSilicon s pamäťou SDRAM 2 GB DDR4 a internou pamäťou 16 GB eMMC. AB IPBox obsahuje dva zabudované tunery DVB-S2X. To využijete vtedy, keď chcete súčasne nahrávať dva televízne kanály, pričom oba môžu byť na rôznych transpondéroch. Navyše máte možnosť okrem nahrávania týchto dvoch tunerov aj sledovať tretí kanál (ten ale musí byť na jednom z transpondérov z nahrávaných kanálov). Skôr sme ale využívali možnosť jeden program nahrávať a druhý bez akéhokoľvek obmedzenia sledovať.

Okrem toho toto zariadenie obsahuje aj zabudovanú Wi-Fi 2,4/5 GHz a Bluetooth 4.0. To využijete pri spojení s dodávaným diaľkovým ovládačom. Súčasťou dodávky je aj HDMI kábel a napájací zdroj. Nič tak nepotrebujete dokupovať.

Predná časť AB IPBox TWO
Predná časť AB IPBox TWO

Na prednom paneli je tlačidlo zapnutia/vypnutia prístroja a je tu tiež LCD displej s grafickým zobrazením. Na ňom sa nachádza napr. logo naladenej stanice alebo rôzne informácie o nastavení či inštalácii aplikácií. Okrem toho sú tu dva mikrofóny, aby ste zariadenie mohli ovládať aj hlasovými povelmi. Mikrofón je tiež súčasťou diaľkového ovládania.

Vzadu sú v prípade verzie TWO dva satelitné tunery DVB-S2X, ďalej je tu slot pre čítačku kariet CA, port USB 3.0, USB 2.0, optický výstup zvuku S/PDIF, HDMI pripojenie, ethernet RJ45 a konektor pre 12 V externý zdroj + sieťový vypínač. Na boku sa nachádza slot na microSD kartu, na ktorú môžete nahrávať vysielanie. Nahrávky môžete ukladať aj na externý disk alebo USB kľúč. Preferovali sme nahrávanie na microSD kartu, na 32 GB kartu zmestíte viac ako 12 hodín nahrávok.

Zadná časť AB IPBox TWOZdroj: AB-Com
Zadná časť AB IPBox TWO

Samotné diaľkové ovládanie je s prijímačom prepojené cez Bluetooth, nie ste tak obmedzovaní priamou viditeľnosťou. Ocenili sme, že tlačidlá sú dobre prispôsobené na pohodlné stláčanie a sú logicky rozdelené na dva svety v tomto zariadení. Ľahko sa pritom prechádza zo sledovania satelitného vysielania do prostredia Androidu a naopak. Výhoda je, že tento prechod je pomerne rýchly. Rýchle je aj prepínanie satelitných kanálov – po načítaní programov sú to sekundy.

Diaľkové ovládanie s podporou Bluetooth pripojeniaZdroj: AB-Com
Diaľkové ovládanie s podporou Bluetooth pripojenia

AB IPBox TWO Combo

Podobným zariadením ako AB IPBox TWO je aj AB IPBox TWO Combo, cena oboch zariadení je pritom rovnaká. Na rozdiel od dvoch satelitných tunerov má verzia TWO Combo kombináciu jeden satelitný DVB-S2X a jeden terestriálny tuner DVB-T2/T/C. Vyberiete si tak presne podľa vašich požiadaviek.

Zadná časť AB IPBox Combo s kombináciou DVB-S2X a DVB-T2/T/C tuneraZdroj: AB-Com
Zadná časť AB IPBox Combo s kombináciou DVB-S2X a DVB-T2/T/C tunera

Praktické skusenosti

AB IPBox TWO už aktuálne používame v obývačke a je to taká šikovná náhrada Smart TV. Výhodou sú práve Android aplikácie, ktoré po inštalácii doplnku Play on môžete pohodlne inštalovať a dobre používať. Toto zariadenie z dôvodu certifikácie však nepodporuje Netflix v plnom rozlíšení. Jeho výhodou sú kompaktné rozmery, zariadenie sa dobre uschová napr. pod televízor.

Cena: 149 €

Zapožičal: AB-COM, www.abcom.sk

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.