Tri bezplatné vyšetrenia ročne v aplikácii na diagnostiku kožných ochorení môžu využiť poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera. Je to vďaka exkluzívnej spolupráci Dôvery a spoločnosti AIP Labs.

„Poistenci potvrdili, že o telemedicínske služby majú záujem. AIP Derm využilo počas 11 mesiacov takmer 12-tisíc našich klientov, ktorí vytvorili viac ako 13-tisíc prípadov. Viac ako dve tretiny z nich sa podarilo vyriešiť bez návštevy ambulancie kožného lekára,“ hovorí Beáta Saal, projektová manažérka z Dôvery.

Pacienti tak ušetrili cestu do ambulancie a lekári majú viac času na pacientov s vážnejšími problémami. Potvrdilo sa, že aplikácia má potenciál zlepšiť dostupnosť dermatovenerologickej zdravotnej starostlivosti a vyriešiť najčastejšie kožné problémy pacientov.

Zachránené životy

Bežná ambulancia kožného lekára vyšetrí za mesiac 124 poistencov Dôvery. Aplikáciu AIP využije mesačne až 1500 poistencov. Venuje sa im aj MUDr. Ondrej Žilínek, dermatovenerológ zo Senice. Okrem pacientov v ambulantnej praxi posudzuje aj prípady poistencov Dôvery, ktorí využili aplikáciu AIP Derm.

„Najväčší prínos nástroja AIP Derm vidím v tom, že mnohí pacienti by možno z rôznych osobných dôvodov nenavštívili lekára v ambulancii alebo nenabrali odvahu sa vyzliecť, čo im umožnilo dať si týmto spôsobom jednoducho, v domácom prostredí, bez čakania či stresov posúdiť kožné problémy, ktoré by inak nikdy neboli vyšetrené. A práve vďaka tomu sa podarilo, len na základe jedinej fotky, nasmerovať viacerých pacientov pre podozrenie na kožné nádorové ochorenie na bezodkladné osobné vyšetrenie v ambulancii špecialistu, čím sa doposiaľ podarilo zachytiť dvanásť malígnych melanómov a 66 iných nemelanómových zhubných nádorov kože,“ vysvetlil dermatovenerológ.

Dodal, že ako lekár si je vedomý obmedzení „vyšetrovania cez fotku v aplikácii“ v porovnaní s osobným vyšetrením. „Priznávam, že hoci tento spôsob nie je dokonalý, možno bez zbytočnej straty času zachránil niekoľkým ľuďom zdravie a život,“ dodal MUDr. Žilínek.

Ukázalo sa, že aplikácia nielen zvyšuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti, ale je aj veľmi praktická. Poistenci ju využívajú aj na dovolenkách, pri pobytoch v zahraničí alebo počas víkendov, keď sú možnosti konzultovať kožný problém s lekárom ešte viac obmedzené. „Hoci garantujeme posúdenie ich kožného problému do troch pracovných dní, v priemere mali pacienti výsledok už do 24 hodín. V porovnaní s bežným vyšetrením v kožnej ambulancii, na ktoré sa treba objednať vopred, je teda rýchlosť vyšetrenia cez aplikáciu bezkonkurenčná,“ dodala B. Saal.

Ako to funguje

Aplikácia AIP Derm posudzuje anamnézu pacienta a fotografiu kožného problému s pomocou umelej inteligencie. Kožný lekár každú diagnózu validuje a odporučí pacientovi riešenie, v prípade potreby mu predpíše liek cez e-recept. Pacientom, ktorým nie je možné poradiť na diaľku, zdravotná poisťovňa pomôže s objednaním sa k špecialistovi na presný termín.

Spolupracujúci lekári takto predpísali už 2600 elektronických receptov a na ďalšie vyšetrenie do kamennej ambulancie bolo objednaných 400 poistencov. Medzi najčastejšie diagnózy, ktoré pacienti riešia na diaľku, patria rôzne formy dermatitíd, akné, rosacea (ružovka), mykózy alebo plesňové ochorenia a kontrola znamienok.

Prečítajte si aj:

Značky: