Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prelom rokov patrí už tradične nielen bilancovaniu, ale aj rôznym odhadom a predpovediam.

Urobiť prognózu toho, čo nás tento rok v segmente technológií čaká nie je príliš zložité, uplynulý rok totiž jednoznačne patril AI a odhadujeme, že to najzaujímavejšie nás stále ešte len čaká. Pozrite sa spolu s nami na to, čo bude s najväčšou pravdepodobnosťou hýbať svetom umelej inteligencie v nadchádzajúcich mesiacoch.

Rok 2023 sa zrejme do pamäti mnohých zapíše ako „rok umelej inteligencie“. Generatívny ChatGPT či rôzne služby umožňujúce na základe požiadaviek vygenerovať obrázky spôsobili doslova ošiaľ. AI má jednoznačne obrovský potenciál, no už teraz čelí mnohým výzvam a otázne sú tiež možnosti jej zmysluplného využitia v každodennom živote bežného človeka. Už dnes vám AI pomôže napísať inzerát na predaj nehnuteľnosti, prípadne študentom pomáha s písaním prác, čo však bude nasledovať?

AI si razí cestu do smartfónov

Ako by sa mohla AI stať vašim každodenným spoločníkom? V prvom rade tak, že ju budete mať neustále po ruke, teda vo svojom smartfóne. Rôzne AI prvky sa stanú bežnou súčasťou mnohých aplikácií a predpokladáme, že výrazne ovplyvnia vaše používateľské zážitky. Už teraz sľubujú niektorí vývojári AI modelov, že vám vďaka analýzam zjednodušia písanie e-mailov, odpovedí cez chatovacie aplikácie či prácu s dokumentami pre systém Pohoda.

Umelá inteligencia  smartfónochZdroj: elements.envato.com
Umelá inteligencia smartfónoch

Veľký boj AI platforiem

Generatívna AI v minulom roku mnohým doslova vyrazila dych svojimi schopnosťami. Neskôr sa však ukázalo, že aj v súčasnosti má mnohé slabiny, ktoré jej použitie vo viacerých oblastiach výrazne limitujú. Ak sa má stať generatívna AI viac ako len zábavkou či spôsobom, ako si uľahčiť písanie prác do školy, budú musieť jej vývojári naplno predviesť jej potenciál. Na poli rôznych AI platforiem sa práve v roku 2024 staneme svedkami zaujímavého súboja o to, ako ku každodennému a zmysluplnému používaniu priviesť bežných ľudí.

Umelá inteligencia nie je zadarmo

Do tretice netreba zabúdať, že veľkou výzvou pre AI do budúcnosti je aj znižovanie jej energetickej náročnosti. Skrátka, využívanie AI nie je zadarmo a daňou sú obrovské náklady na hardvér a veľká energetická náročnosť. Predpokladáme, že o dopadoch AI na životné prostredie budeme počúvať čoraz častejšie.