Populárna platforma Airbnb na zdieľanie nehnuteľností teraz ukázala svoj biznis plán naplno. Ten bol známy od začiatku, no teraz sa pôvodná myšlienka začína rozpadať. Pôvodne totiž malo ísť len o možnosť ubytovať niekoho vo vašej voľnej izbe alebo byte či nevyužívanej časti domu.

Ako všetky podobné služby, aj táto sa transformovala na tvrdý biznis. To je v poriadku, no teraz s koronakrízou aj prenajímatelia narážajú na komplikácie. Myšlienka zdieľať na ubytovanie izbu, byt, usadlosť či celú chatu sa zmenila na hromadné kupovanie nehnuteľností a prakticky profesionálnu formu ubytovania. Avšak mimo akýchkoľvek štátom alebo oficiálnymi združeniami organizovaných pravidiel.

Aby to nevyznelo negatívne, cez Airbnb ste si zväčša našli ubytovanie lacnejšie ako v niektorých hoteloch a celý systém dával a stále ešte dáva zmysel. Hoci robí vrásky mestám, vedie k zdražovaniu nehnuteľností a spôsobuje pomalé preskupovanie obyvateľstva domáci verzus turisti v dovolenkových destináciách.

Ponuky na ubytovanie stále existujú

Ponuky na ubytovanie stále existujú

Storno zadarmo

Podľa CNBC svoje rezervácie naplánované na mesiac apríl 2020 zrušilo až 95 % hostí. Na Slovensko pritom prišla koronakríza a následné vládne obmedzenia o niečo neskôr. Avšak prudký pokles nových rezervácií nastal aj u nás už od februára 2020. Do apríla až o polovicu bežnej rezervačnej vyťaženosti.

Samotné Airbnb ako poskytovateľ komunikačnej platformy a autorita, na ktorú sa dá v prípade sťažností odvolávať, sa tak dostáva do problémov. Druhá strana mince sú samotní poskytovatelia ubytovania. Teda tí, čo skutočne vlastnia nehnuteľnosť. Musia za ňu napr. platiť hypotéky a iné formy pôžičiek.

Toľko k pôvodnej myšlienke – mám nevyužívanú nehnuteľnosť a poskytnem ubytovanie cez Airbnb. Mnohí sa pritom chopili šance, zobrali to vážne a najali si napríklad upratovacie služby alebo podľa typu nehnuteľnosti aj iných pracovníkov zabezpečujúcich servis hostí. Je to prirodzený vývoj a nikto nemohol predpokladať, čo sa stane. V praxi, kto mal voľné peniaze, ten si kúpil nehnuteľnosť čisto na prenajímanie cez Airbnb a bol to jeden z najlepších spôsobov ako si ju zaplatiť a ešte na tom aj zarobiť.

Storno zadarmo na Airbnb bola nutná odpoveď na to, aby si tento inzertný server ponechal akú-takú reputáciu, keď koronakríza skončí. Teraz už vieme, že trend ubytovania tak rýchlo nevzrastie do pôvodnej podoby. Počítame, že sa bude musieť pretransformovať. Ak to vládne regulácie dovolia a opatrenia pohybu sa úplne uvoľnia, zareagovať budú musieť prenajímatelia ubytovania a platforma samotná. Pre mnohých bude mimoriadne dôležitý pocit bezpečia, predovšetkým istota vydezinfikovaných priestorov.

Podľa májovej správy ČTK Airbnb prepustí 1900 zamestnancov z celkového počtu takmer 8000 a firma obmedzí svoje podnikanie. Novým trendom sú tzv. digitálne návštevy, o ktorých píšeme ďalej.

Dezinfekcia

Airbnb vydala 4. júna odporúčania prenajímateľom, čo a ako dezinfikovať. Skutočný manuál, prospešný aj pre bežnú domácnosť. Na firemnom webe ho nájdete ako článok s názvom Airbnb’s 5-step cleaning process, explained.

V závislosti od situácie v jednotlivých krajinách sa pomaly vracia život aj do Airbnb, no naozaj veľmi pozvoľna. Otázkou teraz bude, či ľudia začnú preferovať hotely, ako záruku istej bezpečnostnej garancie. Osobne sme presvedčení, že ubytovanie cez Airbnb nebude rizikovejšie ako to v hoteli. Najmä v prípade hostiteľov s vysokým stupňom hodnotenia alebo tzv. super hostiteľoch (TOP prenajímatelia s najlepším servisom pre hostí).

Online zážitky

Online zážitky môžu byť fajn. Ide o prémiový obsah, na ktorý dohliada Airbnb

Online zážitky môžu byť fajn. Ide o prémiový obsah, na ktorý dohliada Airbnb

Online zážitky alebo digitálne návštevy nebudú zadarmo. Ale za kvalitu si treba vždy priplatiť a ukazuje to smerovanie aj flexibilnosť tejto ubytovacej platformy. V tomto prípade nemusíte nikam cestovať a napr. si môžete kúpiť sledovanie varenia známych šéfkuchárov, objavovanie aténskych ulíc virtuálne alebo napríklad rôzne tematické predstavenia viažuce sa k nejakej lokalite. Ceny sú rôzne. Variť so „chefmi“ môžete za 90 eur na hodinu, sledovanie kartových kúziel máte za 14 eur na hodinu, 15 eur stojí napríklad ukážka ako stolovať a pripraviť stôl na tento účel.

Čo ďalej?

Rezervácie na Airbnb stále fungujú, sledujte však karanténne opatrenia na stránke korona.gov.sk/karantenne-opatrenia. Vyhnete sa komplikáciám s chýbajúcimi dokladmi alebo potvrdeniami do rôznych krajín a takisto aj možným problémom pri návrate do krajiny. Napr. pred vstupom do populárneho Chorvátska musíte elektronicky vyplniť vstupný formulár na stránke entercroatia.mup.hr/Edit. Ak letíte na Cyprus, tak zase tzv. Cyprus Flight Pass na stránke https://cyprusflightpass.gov.cy.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.