Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Analytický portál Focus2move.com zverejnil rebríček najpredávanejších automobilov na svete zostavený z údajov za prvých sedem mesiacov roka.  Tu je päť svetových bestsellerov.

Globálny automobilový trh od začiatku tohto roka zaznamenal pokles a pokračoval tak v negatívnom trende z vlaňajška. Od januára do júla sa vo svete predalo 48,9 milióna automobilov, čo je o 6,4 % menej ako v rovnakom období minulého roku. Napriek tomu v prvej päťke najobľúbenejších vozidiel sa veľa nezmenilo.

Medzi prvých päť najpredávanejších patrili štyri japonské  autá, dostupné aj v Európe, z toho dva kompakty a dve SUV.  Prvé miesto už tradične patrí značke Toyota Corolla, ktorá v tomto roku vstúpila na európsky trh s hybridmi.  Americká vášeň pre pick-upy zabezpečila druhé miesto v svetovom rebríčku  Fordu série F.  Rastúca popularita SUV-čiek  sa odrazila na treťom mieste pre Toyotu RAV4 a vzostupe Hondy CR-V na piate miesto. Štvrtým najčastejšie kupovaným vozidlom je Honda Civic. Ďalšie miesta obsadili Volkswagen Tiguan a Golf, RAM Pick-up, Toyota Camry a VW Polo.

Toyota Corolla

Do výroby sa dostala v roku 1966. Po prvýkrát sa stala svetovým bestsellerom v roku 1974 a od roku 2004 si nepretržite drží prím. V roku 2018 debutovala 12. generácia, ktorá sa dostala na európsky trh tento rok. Nový model, postavený v novej modulárnej  platforme TNGA, na európskom trhu nahradil nielen Corollu sedan 11. generácie, ale aj Auris hatchback a kombi. Nová  Corolla má tuhšiu karosériu, nižšie položené ťažisko a bohatšiu výbavu. Z hľadiska jazdných vlastností je stabilnejšia a športovejšia a ponuka pohonov zahŕňa hybridný pohon s motorom 1.8,  nový hybridný pohon 2.0 s výkonom 184 koní a 1,2-litrový benzínový preplňovaný motor pre hatchback a kombi a 1,6-litrový atmosférický pre verziu sedan. Od januára do júla sa vo svete predalo  713 971 kusov.

Ford F-Series

Výkonný pick-up značky Ford je lídrom amerického trhu, na ktorom sa predá väčšina exemplárov tohto modelu.  F-Series je na trhu od roku 1948 a v roku 2014 debutovala jeho 13. generácia  s novým rámom, ľahšou konštrukciou a nastaviteľnou mriežkou chladiča, ktorú je možné otvoriť pre lepšie chladenie alebo zatvoriť, aby sa zlepšila aerodynamika. Čo sa týka pohonov, k dispozícii sú dva motory V6 s kapacitou  2.7 a 3.0, ako aj 5-litrový V8. V priebehu prvých sedem mesiacov dodala automobilka Ford zákazníkom 622 867 exemplárov F-Series.

Toyota RAV4

Najobľúbenejšie SUV na svete je  model, ktorý založil klub SUV-čiek so samonosnou karosériou. Najnovšia, piata generácia  Toyoty RAV4 vznikla na novej modulárnej platforme  TNGA, ktorá dala modelu nižšie položené ťažisko, lepšie ovládanie a stabilitu, priestrannejší a ergonomickejší interiér. K dispozícii sú  tri motory – najvýkonnejší je model s hybridným pohonom 2.5. V Európe je k dispozícii aj benzínový motor 2.0 a na iných trhoch benzínová jednotka 2.5.

RAV4 je ďalšou z tohtoročných premiér  Toyoty. Predaj za prvých sedem mesiacov predstavuje 519 894 kusov, čo je o 7,3 % viac ako v rovnakom období pred rokom.

Honda Civic

Druhým kompaktom v svetovej Top 5 je Honda Civic. Na trhu je od roku 1972. V roku 2015 sa dočkal 10. generácie, ktorá sa dostala na európsky trh v roku 2017. Auto je k dispozícii ako sedan a hatchback, na americkom trhu tiež ako kupé.  Na výber sú tri preplňované benzínové motory  1.0, 1.5 a najvýkonnejší  2.0 pre športovú verziu  Type-R. Ponuku uzatvára naftový motor 1.6.  Vodiči na celom svete si tento rok (od januára do júla) kúpili 491 691 vozidiel Hondy Civic.

Honda CR-V

Piata generácia japonského SUV debutovala na autosalóne v Los Angeles koncom roku 2016, ale v európskych autosalónoch sa objavila až v druhej polovici minulého roka. Päť alebo sedemmiestne SUV bolo najprv k dispozícii výlučne s 1,5-litrovým motorom Turbo s výkonom 193 koní, ale tento rok pribudla do ponuky aj hybridná verzia  pozostávajúca z benzínového motora  2.0 s výkonom 145 koní, v spolupráci s elektromotorom s výkonom 184 koní.

Prvých sedem mesiacov prinieslo Honde CR-V nárast predaja o 17,8 % – na 455 075 automobilov a postup zo siedmeho miesta na piate.