Aj tento rok chceme byť čo najbližšie k našim čitateľom a fanúšikom.

Práve preto sme sa dohodli s NAY Elektrodom na tom, že budeme v ich prevádzkach ukazovať to najlepšie, čo je v danej dobe z oblasti IT k dispozícii. Otvorene hovorím, že to nie je jednoduché na realizáciu. Predovšetkým je to po celom Slovensku, akcie sa konajú podvečer, aby ste sa na ne dostali po škole alebo po práci. Pre nás to znamená veľa cestovania, niekedy celý deň a v noci domov, a to aj s poriadnou výbavou. Ale áno, chceme to robiť a pôjdeme aj na východ, onedlho budeme napríklad v Poprade a prinesieme pre vás veci, ktoré len tak na vlastné oči neuvidíte. Už máme 3D tlačiareň, viacero okuliarov pre virtuálnu realitu, 360° kameru, ukazujeme najlepšie telefóny zo všetkých operačných systémov a samozrejme aj inteligentné hodinky.

Naposledy sme boli v NAY v Banskej Bystrici. Z Bratislavy to nie je až tak ďaleko, stačilo po diaľnici vyraziť poobede. Táto prevádzka NAY je umiestnená síce mimo centra mesta, ale v dobre navštevovanom obchodnom centre. Hneď po našom príchode, asi hodinu pred začiatkom akcie, nás tu čakalo niekoľko fanúšikov. Musím povedať, že dostávame od vás otázky, ktoré by nás ani vo sne nenapadli. Hlavný záujem máte pritom o okuliare pre virtuálnu realitu a je veľmi dobre, že tento rok máme tri kusy takýchto zariadení. Rovnako je super, že máme k nim už aj najnovší telefón, lebo predchádzajúca verzia sa výrazne zahrievala a bolo ho treba chladiť. Tento telefón ešte nebol vodeodolný, a tak sme viac čakali ako ukazovali virtuálnu realitu. A práve tu sa objavila od vás otázka, ako dostať už naskenovanú 3D podobu zlatých saní z kultúrneho dedičstva do okuliarov. Teda ako vytvoriť originálny obsah a nie ho len konzumovať. Aj na takéto otázky potom hľadáme odpovede aj po skončení našich prezentácií.

Akcia v Banskej Bystrici bola fajn. Ľudia sa naozaj pýtali, aj keď úvodné ostýchanie je prirodzené. Na prezentácii ma zaujal chlapec, ktorého vek som odhadol na 10 rokov. Volal sa Martin a o všetko sa živo zaujímal. Asi tak, ako to ja dodnes robím na novinárskych prezentáciách. Treba si veci chytiť do ruky, je to iný zážitok, ako o nich len čítať na internete. Na prvý pohľad ma zaujal, to nadšenie bolo viditeľné v jeho očiach.

Tradičnou súčasťou nášho stretnutia v NAY je aj ukážka crashtestu. To sa obyčajne ľuďom páči, aj keď komentáre na internete k videám z týchto testov sú rôzne. No sú to videá jednoznačne najsledovanejšie. Z našich 10 najsledovanejších redakčných videí na YouTube je 9 takých, ktorých názov začína na crashtest.

Tento rok sme okrem crashtestu odolného telefónu CAT S40 pridali aj test odolnosti voči vode v prípade Samsung Galaxy S7 edge. A robíme to fakt poctivo, vodu lejeme priamo do USB a jack portu. Martin po skončení tejto scény prišiel za mnou a chcel, aby som takto isto otestoval aj Apple iPhone 6S. V tvári som mu videl úsmev a pochopil som, že dobre vie, že takéto testy by pri dlhšom ponorení do vody viedli k jeho zničeniu a veru nie je to lacný strojček. Preventívne som nasadil taký detský štýl reči, používal jednoduchšie slová a chcel mu vysvetliť, že toto nemôžem urobiť, lebo výrobca žiadnu takúto odolnosť svojho telefónu ani nedeklaruje. Predbehol ma s tým, že to vie a že sa teší na predstavenie iPhone SE a neskôr iPhone 7, kde to podľa niektorých správ už bude takáto odolnosť. A pridal k tomu aj presné dátumy predstavení týchto telefónov (iPhone SE vtedy ešte nebol na svete). Zaujímal sa o to, ako funguje 3D Touch a potom sa ma opýtal na tie virtuálne okuliare od LG, do ktorých sa nemusí vkladať telefón, ale pripájajú sa k telefónu cez USB C port. V tej chvíli som vedel, že som podcenil „súpera“. Môj naivne zvolený detský jazyk nebol vôbec na mieste. Mohol som pokojne hovoriť tak, ako na prednáške pred dospelými ľuďmi. A musel som si aj celkom dávať pozor na to, čo mu poviem, lebo Martin vedel dosť veľa. Neskôr aj pritvrdil a ukázal, že pozná aj našu konkurenciu. A nie tú slovenskú, ale celkom presne pomenoval český server, o ktorom si aj ja sám myslím, že fakt stojí za sledovanie.

Martin bol na našej prednáške s otcom a na ňom som videl, že je na svojho syna veľmi hrdý. Veď mal byť aj prečo, v tých jeho 10 rokoch dokázal pracovať s informáciami veľmi dobre, mal prehľad a nebál sa pýtať. Som si istý, že o ňom budem ešte počuť. Veď za pár rokov bude zarábať aj na môj dôchodok a nebude to mať jednoduché. Z tohto stretnutia odchádzal Martin s darčekovým predplatným. Budem šťastný, ak si nás bude čítať aj na papieri. Otcovi som neskôr zavolal, dozvedel som sa, že talent sa u neho prejavuje od malička, zaujímal sa o metrológiu, študoval mapy a teraz je to IT technika. Naše magazíny všetky prečítal a teší sa na tento.

Ak budete mať teda chuť, príďte sa pozrieť na nás do mesta a NAY, ktoré je k vám najbližšie. Porozprávate sa s nami, uvidíte novinky a možno aj vy niečo vyhráte. Tešíme sa na vás a zase sa raz nechám prekvapiť niečím príjemným.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.