Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Napriek aktuálnej celospoločenskej situácii je dôležité myslieť na lepšie zajtrajšky. Uplatniť sa na trhu práce budú chcieť čerství absolventi škôl aj tí, ktorí zvažujú perspektívnejšie zamestnanie. 

V roku 2020 má ukončiť stredoškolské vzdelanie s maturitou v Košickom kraji viac ako 4 000 mladých ľudí. Vyše 2 500 z nich maturuje na stredných odborných školách.

Kroky absolventov môžu po maturitách smerovať aj na vyššie pomaturitné odborné štúdium. V podobe 3-ročného duálneho vzdelávania ho v odbore Počítačové systémy ponúka Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Košiciach v spolupráci s T-Systems Slovakia.

Online pohovory

„Duálne vzdelávanie prepája školské a firemné prostredie, vďaka čomu pripravujeme našich študentov pre trh práce tak, aby získali čo najväčšie množstvo praktických zručností. V aktuálnej situácii sa študenti vzdelávajú dištančne zo svojich domovov. Zároveň stále prebieha prihlasovanie uchádzačov pre školský rok 2020/2021, ktoré trvá do 31. mája. Vzhľadom na okolnosti nevyžadujeme k prihláške potvrdenie od lekára. Prijímacie pohovory sa uskutočňujú online a pozostávajú z rozhovoru o motivácii uchádzača, znalostí anglického jazyka a technických vedomostí. Veríme, že napriek situácii bude aj tento rok vyšší záujem o duálne vzdelávanie,” priblížila Martina Schusterová, riaditeľka Centra pre rozvoj a vzdelávanie zamestnancov spoločnosti.

Neustály vývoj a nové technológie zvyšujú požiadavku na konštantné vzdelávanie sa všetkých, nielen študentov. Preto najväčšia IT firma v regióne otvára AD akadémie zamerané na vývoj aplikácií (application development). Získanie digitálnych zručností je určené nielen zamestnancom firmy, ale aj verejnosti.

Akadémie pre verejnosť

Vieme, že kým sa z človeka stane plnohodnotný developer, trvá to roky. Prvým krokom ale môže byť naša developerská akadémia, ktorá trvá 3 mesiace. AD akadémia je určená pre verejnosť, najmä tým, ktorých záľubou sú technológie. Obsahom akadémie je úvod a základy objektovo-orientovaného programovania v jazyku Java,” približuje Katarína Rovňáková, Junior Project Manager.

Na AD akadémiu sa môže prihlásiť každý, dôležité je zvládnuť úvodný pohovor, ktorý pozostáva aj z logických testov a tímových úloh. Kurz predpokladá s 20 – 25 účastníkmi. Zamestnancom T-Systems Slovakia ponúka dva 4-hodinové vyučovacie bloky do týždňa, verejných účastníkov bude vzdelávať intenzívnejšie.

Externí účastníci  sa budú vzdelávať 8 hodín denne počas pracovných dní. Prvé 2 mesiace získavajú teoretické poznatky a prakticky si ich skúšajú. Posledný mesiac dostanú zadanie ako záverečnú prácu, na ktorej pracujú v tímoch. Na základe výslednej aplikácie a celkového zvládnutia akadémie sú absolventom ponúknuté pracovné pozície v našich developerských tímoch, to platí aj pre našich zamestnancov a interné akadémie.”

Vzhľadom na aktuálne udalosti sa prvá interná akadémia pre zamestnancov uskutoční digitálnou formou. AD akadémia pre verejnosť je naplánovaná na koniec leta.

Značky: