Insta360 ONE X2 je kvalitná vrecková 360° kamera. Je vybavená dvoma kamerami, ktoré sú proti sebe v 180° uhle. Preto dokáže zachytiť celý záber okolo kamery.

Naozajstný 360° záber

Je jedno, kam máte kameru namierenú, v tomto prípade vám nič neunikne, lebo snímate naozaj všetko okolo kamery. Z tohto hľadiska je jedno, čo vidíte na displeji na tejto kamere. Neskôr sa viete dostať ku všetkým uhlom a to buď pomocou mobilnej aplikácie alebo pomocou následného spracovania videa v počítači.

Insta360 One X2Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Insta360 One X2

Ovládanie cez dotykový displej

Celé ovládanie je dotykové cez spomenutý displej a kamera sa vyznačuje aj odolnosťou voči vode do hĺbky 10 metrov. Displej je relatívne malý a ak máte hrubé prsty či máte nasadené rukavice, ovládanie nie je jednoduché. Treba sa totiž dobre trafiť na jednotlivé ikony funkcií.

Insta360 One X2Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Snímaný záber sa dá prstom nastaviť

Kvalitné snímanie obrazu a zvuku

Natívne rozlíšenie snímaného obrazu je 5,7K pri 30 fps a je s kódovaním H.265. Obraz je naozaj kvalitný a výsledky z tejto kamery sa dajú použiť pri profesionálnom videu. Dodáva sa s textilným ochranným puzdrom na jej ochranu pri prenášaní. Súčasťou dodávky je aj USB-C kábel, samotná nabíjačka však už nie.

Insta360 One X2Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Možnosti prehrávania nasnímaných záberov

Kryty objektívov sú umiestnené tak, že keď Insta360 One X2 položíte napr. na stôl, hlavný tlak je sústredený práve na ne. Ak nebudete nosiť kameru v spomenutom obale a spadne vám, pravdepodobne sa kryt objektívu poškodí, aj keď je vyrobený z tvrdého materiálu.

Vo funkčnej výbave je aj pokročilá stabilizácia obrazu s tým, že kamera rozpoznáva typ záberu. Výrobca umiestnil na telo kamery 4 mikrofóny na snímanie zvuku s tým, že potláča zvuk vetra.

Ako bežná akčná kamera

Ak chcete, urobíte z Insta360 One X2 bežnú akčnú kameru s jedným objektívom. Ďalšie funkcie umožňujú nasnímať veľmi široké panoramatické zábery. Dáta sa uschovávajú na microSD kartu, prenášať ich môžete aj cez Bluetooth, Wi-Fi alebo USB-C. Batéria je vymeniteľná, má kapacitu 1630 mAh. Pri našom teste vydržala na 1,5 hodiny práce. Reálne teda treba mať so sebou dve batérie. Rozmery kamery sú 4,62 × 11,30 × 2,98 cm a hmotnosť 149 gramov.

Insta360 One X2Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Insta360 One X2

Spracovanie výsledku

Mobilná aplikácia je spojená cez Bluetooth aj Wi-Fi a je pripravená na editáciu videí a fotiek s tým, že výsledok ihneď umiestnite na sociálne siete. Pritom si vyberáte uhol záberu a máte možnosť pripraviť aj pekné dynamické zábery. Okrem tohto existuje aj samostatná aplikácia pre počítače, kde si zo zdrojových súborov pripravíte výsledné video z tejto kamery a môžete ho ako dokrútku použiť vo svojom výslednom videu v ľubovoľnom editore. Pre editor Adobe Premiere Pro výrobca pripravil plug-in modul, ktorý dokáže spracovať zdrojové video priamo v tomto editore a je to najlepší spôsob spracovania tohto typu obrazu.

Insta360 One X2Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Insta360 One X2 s vybranou batériou a priestorom pre microSD kartu

Neviditeľná selfie tyč

Toto je v skutočnosti najlepšia funkcia tejto kamery popri jej vysokom rozlíšení. Ak nasadíte Insta360 One X2 na selfie tyč, vo výslednom obraze ju neuvidíte – doslova zmizne. Takto potom vznikajú neuveriteľné zábery z pohľadu tretej osoby, pri ktorých sa pýtate, ako vlastne mohli vzniknúť. Ideálne je to pri recenziách motoriek alebo akčných záberoch pri zjazdoch na lyžiach. Musí pritom ísť o selfie kameru bez možnosti ohýbacieho kĺbu na jej konci. Ak by ste polohu kamery ohli pomocou kĺbu, selfie tyč by sa už v zábere objavila.

Ako sa s ňou pracuje?

V podstate kameru spustíte a už len natáčate. Pri tomto úkone nemáte veľmi ako robiť kameramanské triky, tie vznikajú pri posprocesingu. Okrem toho pomerne náročnejšieho ovládania cez dotykový displej hrubými prstami nemáme výhrady a ovládanie kamery môžete robiť aj cez mobilnú aplikáciu.

Chválime stabilizáciu obrazu, ktorá funguje aj pri silnom trhaní kamery počas akčného športu a tiež vyrovnávanie horizontu. Ak sa to naučíte, s Insta360 One X2 a poriadne dlhou selfie palicou nahradíte aj drona. Medzi zaujímavé efekty patrí aj zrýchlené video pomocou funkcie Timeshift.

Kamera sa dá ovládať aj hlasom a tiež je ju možné použiť ako webovú kameru pri online mítingoch či streamovaní videa.

Rozšírenie

Samozrejme existujú možnosti rozšírenia tejto kamery napr. o modul s 3,5 mm jack portom na pripojenie externého mikrofónu. Ďalej je to užitočná ochrana krytov objektívov, ponorné puzdro do hĺbky 45 metrov, diaľkové ovládanie s displejom a pod.

Insta360 One X2Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Obal na Insta360 One X2

Insta360 One X2 výrazne spolupracuje s Apple, dokonca sa predáva v značkových predajniach Apple a napr. hodinky Apple Watch sa dajú použiť ako diaľkový ovládač.

Insta360 One X2Zdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Insta360 One X2 v prepravnom obale

Vyhodnotenie

Je to jednoznačne zaujímavá kamera, ktorú si treba vyskúšať. Je určená na špecifické zábery. Výhodou je práve neviditeľná selfie tyč a výborne pripravené zabudované mikrofóny, s čím urobíte zaujímavo vyzerajúci vlog veľmi jednoducho. Trochu nevýhodou je to, že zdrojové .ins zábery musíte vždy spracovať do videa a v tejto podobe sa dajú použiť (s výnimkou editácii v Adobe Premiere Pro).

Priamou konkurenciou je GoPro Hero 10, čo je doslova synonymum pre akčnú kameru. Z nášho pohľadu sa s GoPro Hero 10 dajú urobiť zábery jednoduchšie a má univerzálnejšie použitie. Insta360 One X2 je hlavne o doplnení videa o netradičné zábery.

Na tomto videu si môžete pozrieť ako sme kameru použili pri recenzii motorky Kawasaki Z H2. Akčné zábery z kamery Insta360 One X2 sú napr. v čase 2:15.

Cena: 448,90 eur

Zapožičal: Alza.sk

Zdroje: Insta360, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.