Toto je stále novinka na našom trhu a je to 360° kamera, ktorú použijete predovšetkým pri tvorbe obsahu na sociálne siete. Ideálne na Instagram, Facebook a pod. Dokáže celkom dobre fotiť, ale hlavné zameranie je video.

O tom, ako naozaj robí táto kamera video zábery sa môžete presvedčiť aj v našom redakčnom videu.

Hlavné vylepšenie

Hlavným vylepšením je veľký dotykový displej, ktorý sa nachádza na prednej strane kamery. Hore sa nachádzajú dve kamery s rozlíšením 48 Mpx a veľkosťou snímača 1/2 palca. Samotný snímač teda voči predchádzajúcej verzii nebol vylepšený, výrobca má pritom už v ponuke akčnú kameru s plochou snímača jeden palec.

Akčná kamera Insta360 X3Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
Akčná kamera Insta360 X3

Jednoduchosť práce

To, čo bolo vylepšené, je samotný zážitok pri práci s kamerou. Oveľa lepšie sa ovláda, spracovanie obrazu je rýchlejšie. Bezproblémové je pripojenie so smartfónom, ktorý môže slúžiť ako diaľkový ovládač. Ovládací softvér má mnoho šablón, čo je významná pomoc pri tvorbe zaujímavého obsahu.

Zvýšila sa kapacita batérie – tá je teraz 1800 mAh a kamera nám pri náročnom používaní vydržala na 1 hodinu a 25 minút. To je viac ako sme dosiahli na batériu v prípade GoPro Hero 11. Kamera GoPro má však o niečo lepší obraz, ale rozdiel nie je dramatický.

Akčná kamera Insta360 X3 a jej veľký displejZdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
Akčná kamera Insta360 X3 a jej veľký dotykový displej

Dve kamery v jednom

Výhoda Insta360 X3 je v tom, že je to jednak 360° kamera, ale súčasne aj akčná kamera s pohľadom jednej kamery (môžete si vybrať ktorej). Nevyhnutnou súčasťou Insta360 X3 je selfie tyč, ktorú dokáže 360° režim prevádzky z obrazu veľmi dobre vymazať a rovnako ju nevidíte v prípade 180° v novom režime MeMode. Práve to je režim, ktorý sa dá s výhodou použiť, ak sa chcete nahrať ako keby z pohľadu inej osoby, pričom sa v skutočnosti nahrávate sami – ste teda bez kameramana.

Toto je najväčšia výhoda Insta360 – pohľad virtuálnej inej osoby vyzerá skutočne uveriteľne dobre. Takto potom vznikajú zábery, pri ktorých sa chcete spýtať, ako to len ten človek vlastne nahral. Odpoveďou je, že práve pomocou tejto kamery. Selfie tyč však nie je súčasťou typickej dodávky, ale môže sa stať, že ju dostanete v podobe darčeku pri niektorej akcii.

Firma Insta360 inak ponúka množstvo príslušenstva, určite však nie je lacné. Napr. náhradná batéria stojí vyše 40 eur.

Akčná kamera Insta360 X3Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
Akčná kamera Insta360 X3 a panel so zapínaním a rýchlym menu

USB-C adaptér

Páčilo sa nám, ako dobre je vyriešená krytka na USB-C port, tentoraz je to v podobe vyklápacích dvierok. To je oveľa lepšie ako predchádzajúce riešenie na umelohmotnej šnúrke. Sem sa potom pripája napr. aj adaptér na externý mikrofón. Samotná kamera má pritom zabudované 4 mikrofóny a jeden reproduktor. Na skutočne vlogovacie využitie určite odporúčame externý mikrofón.

Akčná kamera Insta360 X3Zdroj: Samuel Hindy/TOUCHIT
Akčná kamera Insta360 X3 a adaptér pre USB-C

Vyhodnotenie

V celkovom hodnotení je Insta360 X asi najlepšia 360° kamera súčasnosti a to pre bežného človeka, ktorý chce efektné videá pre sociálnu sieť. Nie je to najlepšia akčná kamera pre niekoho, kto chcete robiť takmer profesionálne zábery napr. pri recenziách automobilov. Tu by sa radšej použili GoPro Hero 11. Insta360 X3 urobí krásne a zaujímavé doplnkové zábery, ale nie celé video. Aspoň z nášho pohľadu. Ako oživenie videa je to vynikajúce riešenie.

Zdroje: vlastné, Insta360

Zapožičal: Xtreme

Cena: 539 eur

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.