Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vývojové centrum Amazonu privítalo vedcov, odborníkov a technologických nadšencov na štvrtom ročníku konferencie Innovation@Amazon, ktorá sa konala v Shakespearovom divadle v Gdansku (Gdansk Shakespeare Theatre).

  • Na tohtoročnom jednodňovom podujatí technici a odborníci z Amazonu ukázali najnovšie technologické úspechy v oblastiach, ako sú strojové učenie, IoT, robotika, služby Alexa a Amazon Web Services.
  • Počas konferencie prebehla aj séria workshopov, na ktorých spoločnosť bližšie predstavila hlasovú asistentku Alexu a aplikáciu strojového učenia.

Štvrtý ročník konferencie Innovation@Amazon venovanej IT odborníkom, vedcom, technikom, nadšencom do technológií a fanúšikom inovatívnych programovacích riešení priniesol množstvo noviniek. Na podujatí poprední odborníci Amazonu zo všetkých kútov sveta  prezradili viac o tých najzaujímavejších inovatívnych riešeniach, na ktorých práve pracujú, napr. o službách Amazon Web Services, strojovom učení, IoT, divízii Amazon Game Studios, zariadení Echo a službe Alexa.

Inovatívny Gdansk

Konferencia Innovation@Amazon, ktorá sa konala v Shakespearovom divadle v poľskom meste Gdansk, privítala množstvo odborníkov z celého sveta. Pozvanie prijali  Stefano La Rovere z Európskeho oddelenia pokročilých technológií spoločnosti Amazon, ktorý sa venuje návrhom distribučných centier Amazonu ďalšej generácie; Max Amordeluso z Alexa Skills Kit, ktorý má na starosti vývoj služby Alexa spoločnosti Amazon a spoluprácu s externými vývojármi; hlavný architekt riešení z Amazon Web Services Giuseppe Porcelli a Barbara Pogorzelska z Poľska,  Search Manager spoločnosti Amazon pre EÚ.

Craig Saunders priblížil vývoj služby Alexa a výzvy spojené s poskytovaním služieb vo viacerých jazykoch a krajinách. Práve vo vývojovom stredisku Amazonu v Gdańsku technici a globálni experti spoločne pracujú  na zdokonaľovaní hlasového asistenta spoločnosti Amazon, Alexa. Tomasz Sztachlewski, hlavný architekt riešení v Amazon Web Services viedol panelovú diskusiu o tom, ako zostaviť globálnu online aplikáciu VOD pre Európu a Ameriku, od nuly a bez použitia jediného servera (tzv. „serverless architecture“), ktoré je skutočným zážitkom pre tých, ktorí sledujú Netflix.

Workshopy pre programátorov

Tento rok mali účastníci konferencie možnosť zúčastniť sa špeciálnych programovacích workshopov  pod vedením odborníkov z Amazonu. Workshopy boli určené nielen pre nováčikov, ale aj odborníkov v oblasti programovania. Všetci hostia si mohli taktiež vybrať niektorú z ponúkaných panelových diskusií.  Prvá patrila Maxovi Amordelusovi, ktorý sa venoval príležitostiam ponúkanými službou Alexa. Na druhom workshope Giuseppe Porcelli ukázal, ako za použitia Amazon SageMaker, AWS Glue a Amazon API Gateway zostaviť aplikáciu strojového učenia.

Úspech hlasového asistenta Alexa

Konferenciu pripravilo vývojové stredisko spoločnosti Amazon v Poľsku, ktoré v Gdańsku pôsobí od roku 2013. Práve tu sa vysokokvalifikovaní programátori a vývojári zaoberajú technológiami využívanými v službe Alexa, pracujú na integrácii hlasových asistentov s automobilovými riešeniami a vytvárajú a vyvíjajú nové AWS služby.

Vďaka ich úspechom sa Alexy môžeme opýtať na trasu, počasie, alebo si môžeme objednať jedlo. Služba Alexa využíva prirodzené chápanie jazyka (NLU – Natural Language Understanding), automatické rozoznávanie reči (Automatic Speech Recognition – ASR), Text-To-Speech (TTS) a údaje z internetu (z cloudu spoločnosti Amazon). Vďaka cloudu hlasový asistent rýchlo nájde správne odpovede na otázky užívateľov a poskytne im ich prirodzene znejúcim hlasom.

Inovatívne technológie aj na Slovensku

Spoločnosť Amazon na Slovensku otvorila v roku 2017 logistické centrum v Seredi. Ide o najväčšie centrum vráteného tovaru v Európe, ktoré je vybavené tými najvyspelejšími technológiami a modernými softvérovými a hardvérovými riešeniami v rámci reverznej logistiky. Na prevádzke sa napríklad testuje funkčnosť dronov či iných produktov od Amazonu, akými sú elektronické čítačky Kindle či inteligentné reproduktory Echo Dots. Firma má zároveň svoje zastúpenie aj v Bratislave, kde v roku 2011 otvorila korporátnu kanceláriu. Amazon dodnes na Slovensku vytvoril viac ako 2 600 stálych pracovných miest, pričom stále naberá nových zamestnancov, a to na obe pracoviská.

Značky: