Na tlačovej konferencii na úrade vlády sa vyjadrila ministerka Veronika Remišová zodpovedná za informatizáciu Slovenska k vyhláseniam lídra Hlasu Petra Pellegriniho. Z pohľadu redakcie TOUCHIT ide hlavne o to, ako aplikácie sa budú, resp. nebudú používať v boji s koronakrízou.

Podľa Remišovej eKaranténa presadzuje sledovanie ľudí v karanténe cez mobilný telefón. Podobnú aplikáciu dnes nevyužíva žiadna iná európska krajina. Ľudia v Európe veľmi citlivo vnímajú takéto špicľovanie a zásah do súkromia a jeho zavedenie by mohlo výrazne zhoršiť ochotu ľudí testovať sa. Čo sa týka ochrany hraníc, Európska únia je spoločný priestor a ten treba chrániť ako celok. To aj EÚ robí, keď sa po objavení variantu omikron zastavili lety z Južnej Afriky. Podľa Veroniky Remišovej je naivné si myslieť si, že Slovensko sa môže izolovať od zvyšku Európy.

Zdá sa, že s koronou tu budeme žiť niekoľko rokov, preto je dôležité prijímať účinné riešenia. Ale najúčinnejší nástroj na zvládanie pandémie je očkovanie.

Z hľadiska aplikácií sa teda bude naďalej počítať s aplikáciou GreenPass, pričom EU si dohodne jednotnú dobu platnosti certifikátov po vykonanom očkovaní. Z a aplikáciu GreenPass NASES získalo druhé miesto v prestížnej kyberbezpečnostnej súťaži Guardians.

Ďalej je to webová aplikácia eHranica, do ktorej sa ako človek so štatútom OTP vracajúci sa zo zahraničia máte povinnosť registrovať sa raz za pol roka. Pre ostatných je povinnosť registrovať sa pri návrate na Slovensko vždy. Ak tieto osoby nepodliehajú výnimkám, bude im nariadená izolácia v domácom prostredí alebo karanténnom ubytovacom zariadení. Karanténu je možné ukončiť pri bezpríznakovom priebehu izolácie dovŕšením jej 14. dňa alebo získaním negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, pričom test je možné vykonať najskôr v 5. deň izolácie. Vykonanie tohto PCR testu je bezplatné.

Aplikácia e-Karanténa sa používať nebude, Ministerstvo zdravotníctva ju neodporúča. Je ale zrejmé, že na jej vývoj sme vynaložili finančné prostriedky, ktoré sa už nevrátia.

Zdroje: MIRRI, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.