Jablčný výrobca by mal v budúcom roku predstaviť viacero zaujímavých zariadení.

Je už prakticky jasné, že ďalších hardvérových noviniek od Apple sa tohto roku nedočkáme. Samotný šéf firmy Tim Cook totiž prezradil, že produktový rad na tento rok je už uzavretý. O tých budúcoročných novinkách (mimo iPhonov, ktorých príchod je jasný) špekuluje portál Mashable.com.

MacBooky s čipmi M2 (Pro)

Podľa reportéra agentúry Bloomberg Marka Gurmana a analytika Ming-Chi Kua môžeme očakávať, že Apple v novom roku uvedie na trh nové 14-palcové a 16-palcové MacBooky Pro poháňané čipmi M2 Pro a M2 Max.

V súčasnosti sú v predaji len dva notebooky Apple so štandardnou verziou čipu M2. Je to 13-palcový MacBook Pro a MacBook Air.

Mac mini s M2

Novší čipset by sa mohol dostať aj do kompaktného minipočítača Mac mini, ktorého aktuálna generácia je poháňaná čipovou sadou M1. Ide zároveň o najdostupnejší počítač od Apple, ktorý za oficiálnu cenu od 650 dolárov (u nás ale aj o vyše 130 eur viac) ponúkne dostatočný výkon pre väčšinu používateľov

Apple M1

Náhlavná súprava

Náhlavné súpravy či headsety sú stále akýmsi neistým segmentom trhu. Hoci ich ponúka viacero výrobcov a postupne ich vylepšujú, stále sa nestali „masovkou“ a vôbec nie je vylúčené, že skončia neslávne ako 3D televízory a okuliare.

Apple vlastný headset stále nemá, avšak niektorí analytici tvrdia, že v roku 2023 by mohla byť predstavená už dlhšie očakávaná náhlavná súprava Apple XR. Hovorilo sa dokonca, že príde už tento rok, ale napokon došlo k odloženiu, vraj pre problémy so softvérom, prehrievaním a obmedzeniam v dodávateľskom reťazci.

Podľa Gurmana bol však vývoj tohto zariadenia už v máji v pokročilom štádiu, takže headset by mohol byť predstavený už začiatkom budúceho roka. Možno práve to by bol nový impulz pre toto odvetvie elektroniky, keďže firma Apple už neraz dokázala rozvíriť vody svojimi zariadeniami, hoci v danom segmente neprišli na trh ako prvé.

Skladateľný iPad

Tohto zariadenia sa budúci rok takmer naisto nedočkáme, ale u Apple sa už niekoľkokrát stalo, že motyka vystrelila, takže ho aspoň okrajovo spomenieme. Ide o koncept skladateľného iPadu, o ktorom sme písali v samostatnom článku.

Konkurencia skladateľným zariadeniam očividne verí a viacerí výrobcovia predstavili už niekoľko generácií skladateľných telefónov či dokonca notebookov. Apple sa však zatiaľ od tohto trendu drží bokom.

Zmena by mohla prísť v roku 2024 alebo 2025, kedy Apple podľa uznávaného analytika Rossa Younga predstaví skladateľný iPad. Je možné, že ak všetko pôjde dobre, tak tohto zariadenia by sme sa dočkali už koncom budúceho roka, keď Apple predstavuje najväčšiu paletu zariadení. Radšej by sme však na to nestavili.

Zdroje: Mashable.com, Bloomberg.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.