Prehľad, ako si správne vybrať slúchadlá na šport a čo je vlastne na nich tak odlišné. Dobrá správa je, že na športovanie nepotrebujete najdrahšie slúchadlá v ponuke.

Na športovanie sa hodia trochu iné slúchadlá ako tie, ktoré používate v kancelárii alebo doma. Avšak slúchadlá na športovanie použijete aj na doma, naopak to tak jednoduché nie je.

Možno by ste namietali, že pribalené slúchadlá k smartfónu vám bohato stačia. Majú akceptovateľný zvuk a nepotrebujete nič špeciálne. To je v poriadku, otázkou teda je, ako dlho vám vydržia v uchu pri rýchlej chôdzi.

Nehovoriac o tom, keď trochu pobehnete. Venovať pozornosť výberu slúchadiel sa oplatí, pretože potom ich môžete použiť aj pri ceste do práce, v kancelárii alebo kdekoľvek potrebujete. Nebudú prekážkou a budete mať jedny univerzálne.

Bezdrôtové. Ale aký typ?

Na športovanie je tu niekoľko kategórií káblových aj bezdrôtových slúchadiel. Predpokladáme, že väčšina z vás siahne po bezdrôtových. Nebude vám zavadzať žiadny kábel, no bude ich treba nabíjať. Nebojte sa, majú výdrž niekoľko hodín a užitočné budú aj počas dňa, napríklad na cestovanie.

Skutočne bezdrôtové (TWS)

Najnovšia revolúcia v oblasti bezdrôtových slúchadiel patrí tzv. skutočne bezdrôtovým (True Wireless – TWS) To sú také, ktoré vytiahnete z malej nabíjacej škatuľky a každé slúchadlo si vložíte do ucha. Nespojuje ich žiadny kábel.

Určite ste ich už videli a odštartovali to práve slúchadlá Apple AirPods. Teraz je na výber dostatok modelov tohto typu. Neodporúčame ich ale každému. Tento typ spravidla nesedí každému v ušiach. No zároveň je ideálny pre tých, ktorí nemajú radi vkladanie slúchadiel až do zvukovodu.

Ostatné typy

Bezdrôtových slúchadiel je množstvo typov. Nie je nutné ich vymenovať všetky a niektoré sa líšia naozaj len v detailoch. Napríklad v tom, či sú obe slúchadlá k sebe spojené klasickým káblom alebo sa najprv založia za krk akousi pevnou obručou, na ktorej je aj ovládanie a z nej potom vedú tenké kábliky, ktoré držia každé slúchadlo.

Sú také, ktoré majú obyčajné štuple do uší, no aj také s výstužou okolo samotného plastu slúchadla na lepšie držanie v uchu, prípadne majú špeciálny aretačný prvok na zachytenie okolo ucha.

Aké vlastnosti majú mať?

Takéto slúchadlá musia mať niekoľko základných vlastností. Napríklad musia dobre držať v uchu. Udržať za v uchu aj pri behu, niektoré aj pri plávaní. Potrebujú byť odolné voči spoteniu alebo dažďu a musia sa ľahko ovládať.

Na výber je niekoľko náušníkov, väčšinou ide o silikónové nadstavce v troch veľkostiach. Vybrané modely majú k dispozícii aj zvyčajne tri veľkosti aretačných gumičiek, ktoré nasadíte na plastový obvod malého slúchadla. Môžete, ale aj nemusíte ich použiť. Od výroby je jedna veľkosť nasadená a dajú sa dať dole. Nemusíte ich používať, ak slúchadlá držia dobre alebo vám ďalší prvok v uchu prekáža.

Stupne odolnosti

Len málo slúchadiel prežije plávanie. Ich odolnosť je nastavená tak, aby sa nepokazili, keď zmoknete alebo sa s nimi spotíte. Tu je prehľad niektorých najčastejších stupňov odolnosti, s ktorými sa môžete stretnúť.

  • IPX2 – Šikmo padajúce kvapky pod uhlom 15°
  • IPX4 – proti striekajúcej vode vo všetkých smeroch
  • IPX5 – Proti tryskajúcej vode
  • IPX7 – dočasné ponorenie
  • IPX8 – trvalé ponorenie do vody na 30 minút

Technológie

Z pohľadu technológií máte na výber úplný základ až po hybridné odhlučnenie. K smartfónu ich pripojíte cez Bluetooth 4.x alebo Bluetooth 5. Rozdiely medzi týmito technológiami síce sú, no pri slúchadlách sa veľmi neuplatnia. Už verzia 4.0 je dostatočná na to, aby ste mali spoľahlivé párovanie a spojenie a takisto kvalitný zvuk.

Jeden rozdiel za všetky – Bluetooth 5 umožňuje pripojenie skutočne bezdrôtových slúchadiel tak, aby bolo každé pripojené samostatne. Predchádzajúci štandard používal premostenie cez hlavné slúchadlo. Aj preto sa jedno slúchadlo vybilo rýchlejšie. Tu stačí vybrať slúchadlo z nabíjacej kolísky a spojenie sa udrží. Vhodné je to na telefonovanie, keď chcete jedno ucho voľné.

Aktívne odhlučnenie (označované ako ANC – Active Noise Canceling) je záležitosť vhodná viac do kancelárie, ako na športovanie. Spotrebúva batériu, odruší okolité zvuky. Túto technológiu si obľúbite, no slúchadlá budú drahšie. Pri športe sa dá takmer vždy odhlučnenie vypnúť alebo naopak, ruchy okolia zosilniť.

Takto si vychutnáte hudbu a budete počuť autá, električky alebo zatrúbenie. Hybridné odhlučnenie je potom také, ktoré sa automaticky prispôsobuje prostrediu alebo si ho manuálne nastavíte sami. Iný stupeň odhlučnenia budete vyžadovať pri ceste vlakom, iný v kancelárii a iný pri behu. Spravidla si kúpite športové slúchadlá s ANC, keď ich budete chcieť využívať aj mimo športovej aktivity.

Ďalším doplnkom býva magnetické prichytenie koncov slúchadiel. Keď ich zložíte z uší, nemusia vám plantať na krku a mušle sa o seba spoja zadnou časťou magnetu. Niekedy výrobcovia túto funkciu vylepšia a spojením sa pozastaví prehrávanie hudby. Táto funkcia je ale menej častá.

Telefonovanie je jednou z neodmysliteľných činností pre tieto slúchadlá. Kupujete tak naozaj univerzálnu vec aj na bežnú agendu. Ak teda potrebujete byť k dispozícii aj počas športu, nezmeškáte s nimi žiaden hovor. Ide o štandardnú funkciu, ktorú majú každé slúchadlá.

Podobne je to aj s digitálnym asistentom. Zväčša stačí dlho podržať tlačidlo na ovládacom prvku a v telefóne sa zapne váš predvolený asistent. U nás je to pravdepodobne jedna z najmenej používaných funkcií v smartfóne, kvôli absencii podpory slovenského jazyka.

Tieto slúchadlá odporúčame

JBL Live 300TWS (prečítajte si recenziu)

Skutočne bezdrôtové slúchadlá s podporou funkcií Ambient Aware a TalkThru s prepúšťaním okolitých zvukov, ak športujete v meste alebo potrebujete okrem hudby vnímať aj okolie. Hodinu prehrávania získate už za 10 minút nabíjania. Na jedno úplné nabitie vydržia 6 hodín. Odolnosť je IPX5.

Cena: 149 EUR

JBL Everest Elite 150NC

Rekordná výdrž až 16 hodín na jedno nabitie alebo 14 hodín so zapnutým potlačením okolitého hluku. Výborné ovládanie a precízne spracovanie. Nechýbajú aretačné gumičky na udržanie v uchu aj počas pohybu. Vhodné ako univerzálne slúchadlá aj na bežné počúvanie hudby. Ladené pre technológiu JBL Pro Audio.

Cena: 199 EUR

JBL Reflect Mini2 BT

 

Výdrž až 10 hodín na jedno nabitie a hodinu počúvania získate behom 15 minút nabíjania. Špecialitou je reflexný kábel, vďaka ktorému budete lepšie viditeľný. Tvarovaný silikónový nadstavec Freebit ich udrží v uchu a na výber sú tri veľkosti ako súčasť balenia. Vďaka odolnosti IPX5 sú odolné voči potu a vode.

Cena: 99 EUR

Sony WI-SP600N

Špičkový zvuk a potlačenie okolitého hluku. S pridaným režimom prepúšťania okolia budete mať zážitok z hudby aj prehľad toho, čo sa deje okolo vás. Nechýba aretácia na stabilné držanie v uchu a odolnosť IPX4. Technológia Extra Bass vám dá naozaj silný zážitok z basov. Veľmi dobre sa ovládajú a spárovať ich môžete aj prostredníctvom NFC. Stačí priložiť telefón a automaticky sa nájdu cez Bluetooth.

Cena: 159 EUR

Sony WF-SP900

Skutočne bezdrôtové so špeciálnym systémom uchytenia. Slúchadlá na najnáročnejšie používanie vďaka odolnosti IPX5/8. Môžete s nimi aj plávať, v sladkej aj v slanej vode. Majú vlastnú pamäť s kapacitou 4 GB, do ktorej sa vám vojdú stovky skladieb.

V balení sú až 4 náušníky. Dajú sa spojiť poistným lankom okolo krku, aby ste ich vo vode nestratili. Na jedno nabitie vydržia 3 hodiny. Puzdro ich nabije ešte 3× a tak máte celkovo 12 hodín počúvania hudby cez Bluetooth. Pri využití vstavanej pamäti vydržia o 2 hodiny viac na jedno nabitie.

Cena: 279 EUR

Creative Outlier Air Sports

Skutočne bezdrôtové s výdržou 10 hodín na jedno nabitie a celkovo 30 hodín, kým bude treba nabiť aj kolísku. Odolnosť IPX5 ich ochráni aj proti premočeniu. Vo výbave majú špeciálne silikónové náušníky, ktoré obmedzia možné alergické reakcie. Pohodlne sa nosia. Kladú dôraz aj na kvalitu zvuku a zosilnené basy.

Cena: 79 EUR

Creative Outlier Active

Odolné slúchadlá s certifikáciou IPX4 a výdržou až 10 hodín na jedno nabitie. Pohodlné ovládanie priamo na kábli a súčasťou je aj aretačný systém proti vypadnutiu z ucha. Spojenie oboch slúchadiel je cez mäkký kábel. Sú teda kompaktné a zložíte ich aj do vrecka. Vďaka špeciálne navrhnutému káblu sa nebudú zamotávať.

Cena: 29 EUR

Creative Outlier One V2

Dôraz na zosilnený zážitok zo zvuku vďaka technológii HD Audio. Odolnosť IPX5 a až 9,5 hodiny výdrže na jedno nabitie. Aretačná vložka udrží slúchadlá v ušiach. Po zložení ich môžete k sebe pripnúť vďaka magnetom. Nemajú aktívne odhlučnenie, avšak využívajú silikónové náušníky AuraSeal, ktoré blokujú väčšinu okolitého hluku.

Cena: 39 EUR

Prečítajte si aj:

Recenzia Sony WI-C600N: Najlepšie riešené slúchadlá na celodenné nosenie

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.