Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kryptomeny sú síce menou, no fungujú inak, v určitom kontexte úplne opačne ako tie klasické.

Nejde len o to, že ich nevidíte vo fyzickom svete, teda, že sú virtuálne. Ich hlavným špecifikom je to, že nie sú riadené žiadnou centrálnou inštitúciou, hovorí sú tomu tak, že sú decentralizované. Ďalším výrazom, ktorý by ste mali poznať z terminológie kryptomien, je „blockchain“. Takto sa nazýva technológia, ktorá je základom fungovania týchto virtuálnych mien. Je to prakticky jedna veľká databáza sledujúca transakcie kryptomien.

Decentralizácia je veľkým lákadlom (aj malých) investorov. Keďže k finančným transakciám nie je potrebná prítomnosť žiadnej banky, ušetrí sa na takmer všetkých bankových a režijných nákladoch, a všetky prevody vychádzajú lacnejšie, bez ohľadu na geografické faktory. Navyše kryptomeny sú odolné voči umelým navyšovaniam, ktoré by mohli vychádzať z iniciatívy centrálna finančná inštitúcia.

Krypto BitcoinZdroj: Freepik

Bolo by naivné si myslieť, že investovanie do kryptomien nemá svoje úskalia. Asi to najväčšie riziko je spojené s ich výraznou nestabilitou. Síce kvôli náhlym rastom vám môžu zarobiť veľa peňazí za krátky čas, nie sú vylúčené ani straty, keď sa ručička volatility vychýli na druhú stranu. Aj to svedčí o tom, že investovanie si vyžaduje bdelosť, pripravenosť a informovanosť. V tom vám pomôžu verejné internetové portály s aktuálnymi informáciami od odborníkov zo sveta financií. Takým je aj Financer.sk, ktorý ponúka prehľadné a jasné výsledky porovnávaní rôznych finančných produktov. Dnes sú ale dostupné aj rôzne nástroje, ktoré majú za úlohu zefektívniť proces investovania. Napríklad, Fumbi minimalizuje riziko pri investovaní do kryptomien.

Slovenský fintech startup Fumbi sa síce považuje za inováciu v oblasti financií, jej využívanie nie je podmienené veľkou počiatočnou investíciou. Pri minimálnom vklade 50 Eur je dostupná pre širokú verejnosť, a to je pravdepodobne len jeden z dôvodov, prečo mu dôveruje vyše 32 000 investorov. Funguje tak, že prostredníctvom algoritmu kopíruje vývoj trhu, veľmi zjednodušene povedané investičnú prácu za užívateľa vykoná algoritmus. Jednoznačným hlavným benefitom je minimalizácia rizika finančnej straty, no nemôžeme nespomenúť aj ďalšiu skvelú výhodu Fumbi: intuitívne používanie aj pre úplných začiatočníkov.