Dnes, 17. marca sa má na pôde Európskej komisie hovoriť o tom, ako budú obyvatelia EU cestovať v neskoršom období. Hovoríme o tzv. zelenom COVID-pase.

Je jasné, že letné dovolenky v zahraničí budú lákadlom pre viacerých, ktorí si svoje už užili pri nútenom pobyte doma a určite bude treba dať celému procesu jasnú normu. Prirodzene, v rámci dovoleniek nie je reálne možné nariadiť napr. 14 dňovú karanténu po vstupe do krajiny a po návrate domov z nej. To by dovolenku poriadne natiahlo.

Do celého procesu bude pritom vstupovať rozbehnutý ale nedokončený systém očkovania, existencia doteraz v EU neregistrovaných vakcín a prirodzene ľudia, ktorí sa dovtedy nestihnú, nechcú alebo nemôžu očkovať.

V dobe tvorby tohto článku sa rokovanie o tejto otázke len pripravuje, uvedieme tak fakty, ktoré sa v tejto súvislosti spomínajú najčastejšie.

Preukazovanie toho, že môžete cestovať napr. verejným hromadným prostriedkom do zahraničia a vstúpiť do krajiny by sa malo najčastejšie preukazovať QR kódom v mobile. Načítanie tohto kódu by potom znamenalo len informáciu typu GO/ NO GO a identifikáciu osoby, aby sa dalo skontrolovať, že naozaj ide o človeka, ktorému patrí QR kód. Myslieť ale treba aj na ľudí, ktorí smartfón nemajú a bude teda existovať ako alternatíva aj papierová verzia.

Vstupenka do krajiny či lietadla pravdepodobne bude kompletne uzavreté očkovanie (najčastejšie dvoma dávkami + 14 dní). Rovnako to bude výsledok PCR testu (otázny je antigénový test) nie starší ako predpísaný počet dní alebo laboratórne overená prítomnosť protilátok v prípade prekonania choroby do istého času po tejto udalosti. Cestovať teda pravdepodobne budú aj ľudia, ktorí nie sú zaočkovaní, ale majú vhodnú alternatívu.

Otázka zaočkovania v EU neregistrovanou vakcínou je celkom iná otázka, ktorá zatiaľ nemá jasnú odpoveď. Z pohľadu Slovenska hovoríme o dovezenej ale zatiaľ nepoužitej vakcíne Sputnik V a určite by pomohlo, keby táto bola v lete už v EU zaregistrovaná. Ak nebude, pravdepodobne budú pre ľudí zaočkovaných Sputnikom umožňovať vstup len tie krajiny, kde sa touto látkou obyvatelia aj reálne očkujú. Pre nás by to znamenalo garantovanú dovolenku napr. v Maďarsku, Turecku, Tenise, Rusku a ďalších asi 40 krajinách. Pravdepodobne sa takto dostanete do Grécka a možno aj do Chorvátska, ktoré sú letným dovolenkám z ekonomického hľadiska veľmi naklonené, ale či to bude vstupenka napr. do Talianska, Španielska, Nemecka či Rakúska, je otázka. Skôr teda nie, pokiaľ do leta nedôjde k jej registrácii na pôde Európskej liekovej agentúry.

Bude zaujímavé sledovať ako sa zachová samotné Slovensko na vstup ľudí zaočkovaných touto látkou, ak do tej doby budú dovezené vakcíny stále ležať v chladených skladoch v Šarišských Michaľanoch. Vakcíny AstraZeneca sa toto týkať nebude, je to stále registrovaná vakcína odsúhlasená Európskou liekovou agentúrou.

V tejto súvislosti spomeňme, že Čína už pristupuje k vydávaniu víz pre obyvateľov vybraných krajín v prípade, že záujemcovia budú zaočkovaní niektorou v Číne vyvinutých očkovacích látok a to minimálne 14 dní pred vstupom do tejto krajiny. To by pre viacero krajín EU znamenalo očkovať sa proti chorobe COVID-19 ešte raz, ale inou látkou. Čína je pritom pre cudzincov kompletne zatvorená od marca 2020, do krajiny sa môžu vrátiť len Číňania + drobné výnimky.

Príklad je tu aj z Izraela, kde je v prepočte na obyvateľstvo najviac očkovaných a vstup do vnútorných priestorov reštaurácii majú len zaočkované osoby. V istom zmysle ide o diskrimináciu, ale percento zaočkovaných stúpa a výsledky v tejto krajine sú povzbudzujúce.

Ministerstvo zdravotníctva SR pritom opakovane tvrdí, že zaregistrovaných očkovacích látok má Slovensko zakontrahovaných toľko, že do začiatku leta bude zaočkovaný každý, kto tak chce urobiť. Údajne je to až 10 miliónov dávok a to bez vakcíny Sputnik V. Prispieť o tomu má aj nová aplikácia Čakáreň, ktorá prinesie do celého procesu spravodlivosť.

Predbežné pravidlá cestovania by sme sa tak mali dozvedieť už teraz, ale určite sa budú prispôsobovať tomu, čo bude platiť v lete. Až vtedy totiž príde k slovu spomenutý COVID-pass. Odhad je koniec mája.

A takto to v Európskej komisii dopadlo

Európska komisia sa dohodla na COVID-passe na voľnejšie testovanie

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.