Redakcia touchIT sa zúčastnila otvorenia výstavy Titanic v bratislavskej Inchebe. Na otvorení bol aj predseda parlamentu, pán Peter Pellegrini, zástupcovia vystavovateľa a ľudia, ktorí majú čo do námorníctva povedať.

Výstava je pojatá tak, že sa počas jej návštevy ocitnete na palube Titanicu, prechádzate sa medzi autentickými predmetmi z tejto lode a čítate či počúvate cez audiosprievodcu príbehy, ktoré sa na jeho prvej a poslednej plavbe stali. Pri vstupe dostanete aj palubný lístok s menom konkrétneho cestujúceho vrátane označenia „vašej“ cestovnej triedy (celkovo 3 skupiny). Dozviete sa aj o príbehu rozdelených dvojčiat zo Slovenska na tejto lodi, pozriete si dobový film z nalodenia ľudí a materiálu na Titanic v Anglicku.

Najlepšia časť expozície je asi skutočná ľadová kryha v tvare ľadovca, do ktorého Titanic svojim bokom narazil. Napriek opakovaným varovaniam o ľadovcoch z dôvodu náhleho zníženia teploty v tejto časti Alantiku totiž Titanic plával takmer svojou maximálnou rýchlosťou. Pri náraze prednej časti lode tak došlo k narušeniu až šiestich komôr a Titanic bol „matematicky“ ale aj prakticky odsúdený na potopenie. Pritom nemal na palube dostatok záchranných člnov.

Zaujala nás aj replika rádiostanice, ktorou posádka Titanicu volala o pomoc, najbližšia loď však svoju pomoc neposkytla. Ktovie ako by to bolo s Titanicom dnes, keď existujú možnosti detailného prieskumu mora, komunikačná technika je úplne na inej úrovni a očakávaná pomoc by sa dala jednoduchšie poskytnúť aj zo vzduchu.

Vstupné na túto výstavu je 14 Eur pre dospelého, 10 Eur pre študentov a 9 Eur pre deti. Výstava potrvá až do 6. decembra 2015 a otvorené je denne od 10 do 18 hodiny. Na realizáciu expozície bolo použitých až 30 kamiónov, na ktorých sa dopravili dobové artefakty.

Na návštevu Titanic si vyhraďte aspoň hodinu, výhodou je, že vo výstavných priestoroch haly A2 a D2 je celkom príjemná teplota.

Na záver sa môžete odfotiť aj na legendárnom mostíku Titanicu. V predajni si môžete zakúpiť aj repliky niektorých predmetov či film Titanic na DVD.

Titanic-46

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.