Novinka v podobe núdzových satelitných správ bude spustená už čoskoro.

Možnosť poslať núdzovú SOS správu cez satelit v čase, keď majiteľ iPhonu 14 bude v lokalite bez pokrytia mobilným signálom či wi-fi, bola jedna z funkcií, ktoré najviac zarezonovali pri predstavení nových jablčných telefónov v septembri tohto roka. Teraz Apple ukázalo podrobnosti, ako toto pripojenie bude fungovať.

Nejde o lacné riešenie a spoločnosť Apple na spojazdnenie tejto funkcie musela investovať zhruba 450 miliónov dolárov. Väčšina z nich poputuje americkej satelitnej službe Globalstar a sú určené na podstatné vylepšenie jej satelitnej siete, ako aj pozemných staníc. Novú službu bude zabezpečovať okolo 300 zamestnancov Globalstaru.

Služba núdzového SOS volania bude využívať frekvenčné spektrum v pásmach, ktoré sú podľa amerického rádiokomunikačného poriadku určené špeciálne pre mobilné satelitné služby.

V praxi to bude fungovať tak, že ak z niektorého iPhonu príde požiadavka na odoslanie SOS správy, prijme ju jeden z 24 satelitov spoločnosti Globalstar na nízkej obežnej dráhe Zeme. Následne ju odošle pozemnej stanici, ktorá ju ihneď prepošle záchranným službám.

Núdzové volanie SOS cez satelit bude v iPhonoch 14 spustené koncom novembra, ale zatiaľ iba v USA a Kanade. Prvé dva roky bude bezplatné, po nich bude vyžadované platené predplatné. Cena zatiaľ nebola konkretizovaná.

Zdroj: Apple.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.