Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prečo sa pri výbere nového mobilného telefónu oplatí vybrať model s kvalitným svetelným senzorom?

Najnovšie modely mobilných telefónov už dokážu využívať svetelný senzor na tvorbu výrazne kvalitnejších fotografií. Novinka na trhu, fotomobil HONOR 70, je v súčasnosti ako prvá vybavená špičkovým svetelným snímačom SONY IMX800, ktorý umožňuje zo smartfónu získať fotografie v kvalite digitálnej zrkadlovky.

Prvenstvo je veľkou výhodou

HONOR 70 je prvým smartfónom na trhu, ktorý do svojej výbavy dostal špičkový senzor IMX800 od Sony.  Tento senzor s veľkosťou 1/1.49″ je momentálne jedným z najlepších na svete a dodáva hlavnému fotoaparátu dostatok svetla, aby boli všetky fotografie jasné, vyvážené a plné nádherných a živých farieb.

V praxi sa na smartfón jedná o veľmi veľký senzor, ktorý sa donedávna nepoužíval ani vo vlajkových lodiach, nieto ešte v strednej triede. Sony IMX800 sa môže pochváliť rozlíšením 54 Mpx, čo je na prepočet 8 768 × 6 144 px. Vďaka podpore zlučovania pixelov v pomere 4:1, dosahuje tento senzor veľkosť pixelu až 2,0 μm čo sa pretavilo aj do skvelej hodnoty svetelnosti f/1.9.

Čím väčší je pixel, tým viac svetla dokáže získať a tým hodnotnejšie sú aj získané informácie pre ďalšie spracovanie obrazu. Snímky z fotoaparátu HONOR 70 sa vyznačujú lepšími detailmi aj pri slabom osvetlení s intenzitou iba 1 lux.

Len ma porovnanie – iPhone 13 používa 1/1,88-palcový obrazový snímač s rozlíšením 12 Mpx a veľkosťou pixelov 1,7 μm. Plocha obrazového snímača IMX800 je tak o 55 % väčšia ako plocha hlavného fotoaparátu pri iPhone 13.

Malý senzor je preto hlavným dôvodom, prečo niektoré smartfóny napriek obrovskému rozlíšeniu dodávajú slabšie fotografie ako by sa od nich očakávalo. Vysoké rozlíšenie a malý senzor sú tak prekonanou kombináciou, ktorá vyzerá dobre iba na papieri.

HONOR 70 je vybavený aj kvalitným širokouhlým fotoaparátom s rozlíšením 50 Mpx a so 122° uhlom záberu. Ten je doplnený ešte makro fotoaparátom s vysokou svetelnosťou f/2,2, ktorý zvládne automatické zaostrovanie zo vzdialenosti len 2,5 cm. To ocení každý, kto rád fotografuje napríklad detaily v prírode. Okrem toho je snímač skvelý na portrétne snímky, pri ktorých je dôležitá hĺbka ostrosti a bokeh efekt.

Softvérová sila od HONOR

Finálne fotky navyše vylepší HONOR Image Engine, ktorý pracuje s algoritmami na báze umelej inteligencie. Firma ho vyvíja už niekoľko rokov a je známy aj z vlajkovej lode HONOR Magic4 Ultimate – doteraz neprekonanej jednotky na poli fotografie v známom rebríčku DXOMark. Tentokrát sa dostal aj do telefónu strednej triedy HONOR 70 a senzoru IMX800 od Sony pomáha naplno využiť svoj potenciál.

HONOR 70 tak dostáva prostredníctvom HONOR Image Engine plnú podporu formátu RAW, ktorú ocenia všetci fotografujúci fajnšmekri. Systém algoritmov HONOR RAW dodáva vynikajúci výkon v šiestich fotografických scenériách ako sú nočná krajina, nočný portrét, portrét v protisvetle, krajina v protisvetle, super makro a HD selfie.

V praxi sa tak pokročilé algoritmy aplikujú priamo na fotku vo formáte RAW. Jedná sa o vylepšenie svetla, tieňov a zlepšenie kvality obrazu prostredníctvom umelej inteligencie. HONOR 70 tu využíva algoritmus HDRP RAW, ktorý prináša jasnú výhodu oproti tradičnej technológii HDR YUV (JPG údaje).

Nový algoritmus HDRP RAW sa vyznačuje kratším reťazcom spracovania, čím telefónu odoberá menej výkonu a celý postup prebehne výrazne rýchlejšie oproti tradičnému postupu HDR YUV. Používatelia tak môžu pokračovať vo fotografovaní, zatiaľ čo výpočet predchádzajúcich fotografických údajov stále prebieha. Vďaka tomu je zaručená vyššia kvalitu obrazu a skvelý zážitok z fotografovania. 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.