V moderných automobiloch nájdeme okrem pokročilých asistenčných systémov, ktoré sa za každých okolností starajú o našu bezpečnosť a komfort aj rôzne iné technológie, ktoré nám samotné cestovanie uľahčujú, sú nápomocné a v neposlednom rade cestovanie spríjemňujú. 

Tým narážame na multimediálne systémy vozidiel, ktoré ponúkajú množstvo zaujímavých funkcií, integrované navigačné aplikácie, ale aj podporu rôznych iných aplikácií tretích strán. Medzi ne jednoznačne patria aplikácie Apple Car Play a Android Auto, ktoré sú výnimočné tým, že dokážu v pokročilom režime zrkadliť časť obsahu z telefónu na integrovaný displej multimediálneho systému v automobile.

Nie je to iba prenos hudby alebo obrázkov, ale vlastné prostredie, ktoré je jednoducho spracované, aby bolo ovládanie čo najintuitívnejšie. V aute je tento faktor veľmi dôležitý. Obe aplikácie je možné využívať v rôznych automobiloch, ktoré majú ich oficiálnu podporu. Podporu pre konkrétny automobil si môžete overiť priamo na stránke poskytovateľa – Android.com/androidauto alebo Apple.com/carplay.

V tomto článku vám popíšeme podstatu a ponuku týchto aplikácií, aby ste zistili, prečo ich tak radi využívame. Osobným prianím je, aby boli tieto aplikácie natívne podporované v každom multimediálnom systéme.

Apple Car Play

Základom používania tejto funkcie je podporovaný multimediálny systém a iOS zariadenie. Následne potrebujete dátový kábel, ideálne originálny, aby všetko fungovalo ako má. Niektoré automobily podporujú aj bezdrôtové pripojenie a využívanie tejto služby, ale je ich minimum a my sme na také ešte nenarazili.

Takže pokračujme káblom, ktorý pripojíme do USB portu v aute a následne do telefónu. Aby sa aplikácia Apple CarPlay spustila, musíte splniť niekoľko podmienok – odblokovať telefón, povoliť prístup systému vozidla k telefónu a mať aktivovanú hlasovú asistentku – Siri. Vo výsledku ju nemusíte používať, ale jej aktivácia je nutná. Ak ste všetko splnili, tak sa na displeji multimediálneho systému zobrazí ikona CarPlay, na ktorú stačí kliknúť, pričom sa ihneď táto aplikácia spustí.

Základná obrazovka pripomína nafúknutú plochu iPhonu s aplikáciami, ktoré CarPlay podporuje. Tých nie je veľmi veľa, ale sú užitočné. V ľavom stĺpčeku vidíte naposledy používané aplikácie (rýchly prístup) a hneď pod nimi sa zobrazuje čas, intenzita mobilného a Wi-Fi signálu (ak ste pripojení) a napokon je tu aj tlačidlo „domov“, ktoré vás vždy dostane na úvodnú obrazovku. Do pozornosti dávame aj ikonu s názvom značky vozidla, ktorá slúži na návrat z tejto aplikácie do natívneho multimediálneho systému.

Aplikácie a možnosti

CarPlay kopíruje plochu iPhonu a viaceré natívne aplikácie, vďaka čomu je orientácia v tomto prostredí veľmi jednoduchá

Apple CarPlay podporuje zaujímavé a praktické aplikácie, pričom je dobré vedieť, že ich rozloženie na ploche môžete cez iPhone (nastavenia – CarPlay) upravovať, prípadne nepotrebné aplikácie tretích strán odtiaľto odstrániť – v telefóne zostanú zachované.

Natívne aplikácie sú zobrazované vždy – telefón, správy, hudba, Apple mapy a „práve hrá“. Ak si nainštalujete novú podporovanú aplikáciu, automaticky sa v tejto ponuke zobrazí. Vyzdvihnúť treba spracovanie základných funkcií, nakoľko ponúkajú takmer všetky potrebné možnosti a zložky zoradené podobne ako v iPhone.

Týka sa to najmä položky telefón, v ktorej sú hovory zoradené v prehľadných zložkách. Aplikácia Hudba ponúka jednoduché vyhľadávanie, prehrávanie hudby a vaše playlisty v Apple Music. Položka „práve hrá“ vám ukáže, aké médium/hudba je aktuálne prehrávaná. Apple Mapy sú integrované v jednoduchosti, sú použiteľné, ale na Slovensku sa lepšie pracuje s konkurenčnými navigačnými aplikáciami.

Tým máme na mysli Google Mapy a Waze, prípadne Sygic. Najviac využívame aplikáciu Waze, ktorá je dobre integrovaná a jednoducho použiteľná. Ponúka základné funkcie, ako vyhľadávanie (hlasové + klávesnica), obľúbené/uložené položky, vyhľadávanie POI bodov a pod. Integrované je aj nahlasovanie udalostí, ale iba v základnom režime, bez podrobnej špecifikácie udalosti. Mapu je možné aj prehľadávať, ale nie gestami, čo je škoda.

Pohybovať sa treba výhradne šípkami. Veľmi podobne fungujú aj Google Mapy, teda až na absenciu nahlasovania udalostí na ceste. Z komunikačných aplikácií je podporovaný napr. WhatsApp a natívne správy. Ak radi počúvate hudbu, audioknihy a podcasty, tak vás poteší integrácia aplikácií – Audio Knihy, Overcast, Play Music a mnoho iných.

Celý systém Apple CarPlay funguje veľmi intuitívne a ľahko sa na naň zvyká. Apple však chce, aby sme ako prvoradý vyhľadávací prostriedok využívali virtuálnu asistentku Siri. Tá však stále nepodporuje slovenský jazyk, čo je nevýhoda a plnohodnotne ju nevyužijete. Najviac to cítiť pri správach, ktoré sa nedajú zobraziť ani napísať ako klasický text. Prijaté správy Siri číta a v prípade odpovede musíte diktovať, čo je síce fajn, ale nie v našom regióne, a to považujeme za najväčšiu nevýhodu.

Zoznam podporovaných aplikácií nájdete na stránkach poskytovateľa služby – Apple.

Android Auto

Táto služba poteší všetkých používateľov Android zariadení. Aj tu platí, že základom používania je podporovaný multimediálny systém v automobile, Android zariadenie a dátový kábel – ideálne originálny. Aby sa vám aplikácia Android Auto spustila, musíte splniť niekoľko podmienok – odblokovať telefón, povoliť prístup systému vozidla k telefónu a mať stiahnutú aplikáciu Android Auto.

Tá však nie je na slovenskom Google Play Store dostupná, nakoľko v našej krajine nie je oficiálne podporovaná. Natívne nájdete túto aplikáciu iba v zariadeniach Google Pixel. Ak toto zariadenie nevlastníte, je potrebné si aplikáciu Android Auto stiahnuť z internetu ako apk. súbor a nainštalovať. Na webe nájdete tento súbor veľmi rýchlo. To je všetko, ak ste tieto podmienky splnili, tak sa na displeji multimediálneho systému zobrazí ikona – Android Auto, na ktorú stačí kliknúť, pričom sa aplikácia ihneď spustí.

Aplikácie a možnosti

Android auto má zaujímavejšiu úvodnú plochu, na ktorej vidíte dôležité notifikácie z telefónu

Android Auto ponúka podobné možnosti a aplikácie ako Apple CarPlay, ale prostredie je pochopiteľne iné. Po spustení sa vám zobrazí úvodná plocha, na ktorej môže byť zobrazené aktuálne počasie, obľúbené ciele alebo zmeškané hovory, prípadne pripomienky a pod. Aj v tomto prípade ide o jednoduché a intuitívne prostredie, ktoré sa spolieha na pár základných ikon v spodnej časti a informácie o stave telefónu v pravom rohu displeja. Prvá spodná ikona patrí podporovaným navigačným aplikáciám – Waze a Google Mapy (Sygic podporovaný nie je). Obe ponúkajú podobnú funkčnosť ako v prípade Apple CarPlay a pracuje sa s nimi veľmi jednoducho.

Keďže ide o aplikácie od Google, tak ich implementácia a možnosti sú o niečo lepšie, ale nejde o nič zásadné. Druhá ikona patrí telefónu, kde nájdete numerickú klávesnicu na zadávanie čísla, pričom nechýba ani jednotný zoznam posledných a zmeškaných hovorov – bez delenia. Malý kruh v strede má funkciu domovského tlačidla – návrat na plochu.

Pod ikonou slúchadiel nájdete aplikácie na prehrávanie hudby, podcastov a pod. Natívne je integrovaná aplikácia Hudba Play, ale medzi podporované patrí aj Spotify a rôzne iné aplikácie na prehrávanie audiosúborov. Z komunikačných aplikácií je zaujímavosťou podpora Messengeru, WhatsApp, Skype a pod. Výhodou oproti CarPlay je aj podpora emailových klientov, napr. Telegram. Android Auto podporuje celkovo viac aplikácií tretích strán, čo oceníte najmä vtedy, ak v aute trávite veľa času.

Aj v prípade Android Auta platí, že prioritným vyhľadávacím a zadávacím nástrojom by mal byť hlas, teda zadávanie a vyhľadávanie pomocou Google Asistenta. Ani ten veľmi nerozumie po slovensky, ale dá sa s ním pracovať lepšie ako so Siri. Ak zadáte pomocou hlasu nejaké mesto do navigácie alebo text pesničky, tak sa zväčša dopracujete k tomu, čo ste mali na mysli. Na aktiváciu hlasového zadávania/vyhľadávania slúži ikona mikrofónu v pravom rohu alebo tlačidlo hlasového ovládania na volante, prípade na inom mieste v automobile. Rovnako je to aj v prípade CarPlay. Posledná ikona v spodnej lište slúži na okamžitý návrat do základného multimediálneho systému vozidla.

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE

Nechajte nám správu