Chladiaci systém s názvom „Water Carbon Cooling“, fungujúci na báze uhlíka a kvapaliny, je dôležitým aspektom obdivuhodného výkonu aktuálnej vlajkovej lode Samsungu.

Dnešné smartfóny sú vybavené čoraz rýchlejšími a výkonnejšími procesormi, prepracovanejšími grafickými kartami, vyššou operačnou pamäťou i batériami s čoraz vyššou kapacitou. O čerstvej novinke od Samsungu s 8 GB RAM či 4 000 mAh batériou sa dá s s triezvou hlavou tvrdiť, že je to už skôr akýsi laptop vo vrecku, ako smartfón, aký sme poznali pár rokov dozadu. Pokiaľ chcete vyrobiť špičkový smartfón, ktorý má plynulo zvládnuť aj tie graficky najnáročnejšie hry, alebo poriadnu dávku multitaskingu, no zároveň chcete, aby výdrž jeho batérie bola minimálne celý jeden deň, tak musíte určite rátať s negatívnym vedlajším efektom v podobe produkcie tepla.

No a práve tu nastáva problém, ktorému čelia všetky počítače aj smartfóny od nepamäti. Pokiaľ sa „vnútornosti“ smartfónu stanú príliš horúcimi, dochádza k tzv. „tepelnému škrteniu“ procesora, ktorého práca sa spomalí a jeho výkon sa zníži. Výrobcovia smartfónov musia, samozrejme, brať tento fakt do úvahy, no v porovnaní s producentmi klasických stolových počítačov, respektíve laptopov majú o to ťažšiu úlohu, že chladenie musia zakomponovať do značne miniatúrnejších rozmerov. Ako sa s problémom chladenia vysporiadali inžinieri zo Samsungu v Note 9?

Základ tvorí technológia, ktorá bola prvýkrát použitá už v roku 2016 v Samsungu Galaxy S7. Princípom je vlastne kvapalina, ktorá absorbuje teplo a pod jeho vplyvom sa mení na paru. V plynnom skupenstve prostredníctvom poréznej výplne medenej rúrky sa teplo odvádza od procesora, pričom na konci rúrky nazývanej tiež „heatpipe“ sa para ochladením opäť pretransformuje do kvapalného skupenstva. Chladenie Note 9 funguje na rovnakom princípe, avšak v značne zdokonalenej forme. Ide o omnoho efektívnejšie a robustnejšie riešenie, než aké poznáme z modelu Galaxy S7.

Samsung sa rozhodol pre zvýšenie efektivity použiť karbónové vlákna implementované priamo do vrstvy TIM (Thermal Interface Material), ktorá sa nachádza na čipsete a odvádza teplo smerom do „heatpipe„, keďže karbón je omnoho lepším vodičom tepla, ako bežne aplikovaný silikón. Zároveň zväčšil objem „heatpipe“ na 350 mm³, čím zabezpečil výrazne väčšiu robustnosť a umožnil rozptýlenie tepla na širšiu povrchovú plochu.

Vďaka zdokonalenému systému chladenia Water Carbon Cooling umožňuje Galaxy Note 9 skutočne efektívne riadiť teplo generované vlastným procesorom. V porovnaní so svojim predchodcom, Galaxy Note 8, môžeme hovoriť až o 3× lepšej absorpcii tepla či 3,5× vyššej tepelnej vodivosti.

Zdroj: Samsung

Mohlo by vás zaujímať:

Najlepšie vlastnosti Samsung Galaxy Note 9 (video)

 

 

 

 

 

 

Značky:

Komentáre sú uzavreté